Bota halsfluss utan antibiotika

/, Kurer och Bot/Bota halsfluss utan antibiotika

Bota halsfluss utan antibiotika

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som orsakas av virus eller bakterier. Vissa personer drabbas både oftare och lättare av halsfluss än andra. Det beror bland annat på att infektionen kan skapa håligheter och ärrvävnad på mandlarna som gör att där lättare samlas bakterier och virus som kan få fäste. Man drabbas alltså lättare om man en gång har haft det, och i värsta fall kan det gå så långt att mandlarna blir kroniskt inflammerade och behöver opereras bort.

Symptom och sjukdomsförlopp

En virusorsakad halsinfektion brukar utöver halsont även ge andra förkylningssymptom som snuva, hosta eller heshet och får vanligtvis läka ut av sig självt. En halsfluss orsakad av bakterier, vanligtvis streptokocker, brukar ge ordentligt halsont och hög feber, men annars inga förkylningssymptom. En bakteriell halsfluss brukar behandlas med antibiotika.

Förloppet börjar ofta med några dagar av energilöshet, innan man förstår vad som är fel. Man kan känna sig matt och orkeslös utan synbar anledning. Så småningom börjar det komma ett halsont smygande och infektionen bryter ut för fullt med feber, huvudvärk, värk i kroppen och halsont. Halsen svullnar upp ordentligt och man får de karaktäristiska röda, svullna mandlarna med vita fläckar på. Och har man haft halsfluss förut så vet man när det är halsfluss man har baserat på hur halsen känns och mandlarna ser ut. Vet man inte hur det känns så kan man ganska enkelt kika på sina mandlar och konstatera att om de ser ut som knallröda svullna pingisbollar och är täckta med vita runda fläckar, så är det troligt att det är halsfluss man har råkat på. Det för också med sig en känsla av att inte kunna svälja. Som att svalget blir till ett öppet sår som förflyttar sig en meter upp och in mot huvudet eller som att det sitter en tennisboll i vägen i halsen som man inte kan svälja ner. Och så en väldigt unken obehaglig stank ur halsen.

Den riktigt jobbiga fasen kan hålla i sig allt emellan några dagar och någon vecka. Om kroppen inte lyckas besegra halsflussen så kan det utveckla sig till halsbölder som blir fyllda med var och som är svåra att läka ut på egen hand. De kan dessutom täppa till andningsgångarna, så vid all halsfluss behöver man hålla koll på att andningsvägarna är såpass fria att det inte är någon fara för andningen. I så fall måste man söka omedelbar hjälp.

Antibiotika påverkar vår tarmflora

Om man söker vård och det kan påvisas bakterier, vanligtvis streptokocker, så får man ofta antibiotika för behandling. Kroppen kan dock klara av även streptokocker på egen hand och det har visat sig att antibiotika bara förkortar förloppet med några dygn. Om man är en person som lätt drabbas av halsfluss så är risken att man genomgår flertalet antibiotikakurer mer eller mindre i onödan. Varje antibiotikakur har en oerhörd påverkan på kroppen då den fungerar genom att slå ut bakterier, både bra och dåliga, och kan därigenom skapa stor obalans i tarmfloran. Vi bör därför sträva efter att undvika antibiotika i allra största möjliga mån.

Om det nu är så att man av någon anledning ändå behöver ta antibiotika, så är det av största vikt att innan, under och efter kuren:

 • Äta ett bra probiotiskt tillskott. Här hittar du mina bästa tips.
 • Inte äta raffinerat socker eller tillsatsämnen som kan stimulera en Candida-överväxt. Ät hellre ren, näringsrik mat, gärna grönsaksjuice.

Naturligt bot mot halsfluss

Finns det möjlighet att undvika antibiotikabehandling så bör vi alltså göra det i största möjliga mån, för att undvika att riskera obalans i den viktiga tarmfloran.

Men halsfluss är både allvarligt och jobbigt att drabbas av och vi behöver såklart ha bra alternativ till behandling för att hjälpa kroppen att besegra infektionen. Nedan har jag satt samman mina allra bästa tips för naturlig behandling av halsfluss. Jag har själv lyckats bli frisk från bakteriepåvisad halsfluss med dessa metoder och kan rekommendera alla att ta till dem så fort man misstänker infektion. Ju tidigare du sätter in all hjälp du kan, desto mer kan du lindra förloppet. Gör så mycket du kan och orkar av allt nedan.

 • Kolloidalt silver / Silvervatten (adlink) . Kolloidalt silver är starkt bakteriedödande och har bäst effekt om det tillsätts i liten dos kontinuerligt under dygnet. Det kan tas både externt och internt och vid infektion kan man med fördel gurgla någon matsked silvervatten med jämna mellanrum under dagen. Eller spraya det direkt på halsmandlarna så ofta som möjligt. Om din halsfluss är orsakad av virus, gör en silvergrogg på lika delar kolloidalt silver och alkohol samt en skvätt citron eller lime och ta en matsked någon gång per timme under dygnet.

 • Bikarbonat (adlink). Bikarbonat är starkt basgörande. Att basa kroppen vid infektion hjälper den att syresätta de utsatta områdena, vilket i sin tur oskadliggör skadliga bakterier. I en basisk kropp trivs inga sjukdomar! Så basa kroppen allt vad du kan under infektion. Späd ut en tesked bikarbonat i vatten och drick ett glas morgon, middag och kväll. Att gurgla i bikarbonat lindrar smärtan omedelbart och kan göras hur ofta som helst, dock inte i samband med måltid. Eftersom bikarbonat är så starkt basiskt ska det helst tas minst en halvtimme innan måltid eller två timmar efter måltid för att inte neutralisera magsyran och sabba matspjälkningen.

 • Epsombad. Epsomsalt (adlink), eller magnesiumsulfat som det är, är också starkt basiskt. Ett varmt bad med ca 3 dl epsomsalt hjälper kroppen att ta upp basgörande magnesium genom huden. Det går bra att bada även med feber, se till att badet håller en bra temperatur så att du slipper frysa men inte så hett att det driver upp febern ytterligare. Försök hålla halsen under vattenytan hela tiden. Ger ofta omedelbar effekt.

 • Äppelcidervinäger (adlink). Äppelcidervinäger har också en starkt basgörande effekt i kroppen. Syran i vinägern är bakteriedödande och dessutom innehåller den naturlig probiotika i form av enzymer som främjar en god tarmflora. Späd ut en matsked ekologisk ofiltrerad äppelcidervinäger i vatten och gurgla eller svälj några gånger per dag.

 • Kokosolja (adlink). Att gurgla i kokosolja inför natten lenar skönt i halsen och dämpar smärtan något.
 • D-vitamin (adlink). D-vitamin stärker immunförsvaret och ger kroppen en välbehövlig boost under infektion. Ta en stor dos morgon och kväll. Om du orkar och det är sol ute, sätt dig gärna i solen en stund.
 • Frekvensterapi. Frekvensterapi är ett riktigt intressant och effektivt sätt att hjälpa kroppen vid sjukdom. Att förklara varför frekvensterapi är verksamt vid sjukdom är något som behöver ett helt eget inlägg, men det finns nygjorda studier som visar på effekt av frekvensterapi vid cancer. Googla fram en bra session på youtube. Använd sökord som ‘frequency healing’, ‘tonsils’, ‘binaural beats’ eller ‘isokrona toner’. För just halsfluss är den här super. Jag brukar även köra Source Vibrations – Solfeggio (ett Spotify-album). Lägg dig ner och spela musiken i hörlurar under 20-60 minuter. Ju fler gånger du kan göra detta under dagen desto bättre. Jag brukar välja att avsluta med den allra högsta frekvensen, 963Hz. Frekvensbehandlingen har väldigt bra effekt och man känner ofta en omedelbar lättnad. Kan verkligen rekommenderas.

 • Probiotika. Dunderboosta tarmfloran och därigenom immunförsvaret med bra probiotika varje dag. Här hittar du bra märken. Se till att alltid ha bra probiotika hemma eftersom det kan vara svårt att ta sig iväg och handla när man väl blir sjuk.

 • Saltvatten. Späd ut 1/2 tsk av ett riktigt bra salt i ett glas med vatten och gurgla loss. Här (adlink) hittar du ett salt i världsklass. Att gurgla saltvatten har visat sig vara effektivt för att lindra förkylningssymptom och halsont. I en slumpmässig studie utförd på 400 frivilliga som publicerades i The American Journal of Preventive Medicine 2005, fick en del av gruppen gurgla en saltlösning tre gånger om dagen i 60 dagar under influensatider. Det visade sig att de som hade gurglat saltvatten löpte 40 procent lägre risk att drabbas av infektioner i de övre luftvägarna jämfört med de som inte hade gurglat. När någon i den utvalda testgruppen ändå fick en förkylning fick de mer lindriga symtom än personerna i den andra gruppen. Vill du läsa mer om salt kan du göra det här.

 • Manuka-honung. Honung lindrar vid halsont och just manukahonung har visat sig vara effektiv vid halsfluss tack vare sina starka antibakteriella egenskaper. Ta en tesked flera gånger under dagen utan att hetta upp honungen, då den kan förlora sina bra egenskaper. Ge heller inte honung till barn under ett år.

 • Lättupptaglig näring. När man har halsfluss är det ofta oerhört svårt att få i sig något att äta. Men försök att fylla på med bra näring i flytande form. Drick råpressade, färdigköpta grönsaksjuicer, grönt te och vatten. Ät banan och avokado, som är mjukt och lent för en öm hals, eller drick smoothies. Här hittar du ett enkelt recept. Undvik mjölkprodukter som är inflammationsdrivande och vitt raffinerat socker.

 • Ozonvatten. Det är kanske inte så många som har en ozonrenare hemma, men om du ofta drabbas av halsfluss eller lunginflammationer så kan det vara värt att överväga att investera i en. Här finns en bra till överkomligt pris. Att tillföra ozon till sitt dricksvatten som man sedan dricker, boostar kroppen med lättupptagligt syre. Ingen sjukdom trivs i en väl syresatt miljö.

 • Vetekudde. En varm vetekudde är otroligt skönt att lägga på ömmande muskler och leder eller kring en svullen hals.

 • Spara smärtstillande och febernedsättande medicin till de allra värsta tillfällena. Feber är kroppens sätt att döda bakterier och virus och är till stor hjälp under infektion.

Med det önskar jag dig lycka till i kampen mot streptokockerna!

One Comment

 1. […] En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här […]

Leave A Comment