Så blir du av med springmask

/, Kurer och Bot/Så blir du av med springmask

Så blir du av med springmask

Springmask är inte kul. Ofta är det dock den känslomässiga biten som är värst och egentligen finns det ingen anledning till panik, för springmaskar är rätt bräckliga varelser och med rätt kunskap kan man besegra dem för gott.

Vissa personer verkar drabbas lättare än andra och får återkommande besvär med springmask. Anledningen är troligtvis den inre miljön i kroppen som till störst del påverkar om de får fäste i kroppen eller inte. De som får återkommande besvär är oftast de som har obalans i tarmfloran och som därmed har en mer gästvänlig miljö för parasiter. Alltså kan springmask, som det mesta annat, förebyggas och behandlas med – kost!  Så att basa upp kroppen och stabilisera tarmfloran är det som är mest effektivt för att hålla masken borta långsiktigt.

Behandling mot springmask

Gör så här om ni blir smittade:

 1. Försök avlägsna masken så fort det kliar. Det kliar oftast som värst på kvällen när masken kryper mot ändtarmsöppningen för att lägga ägg. Doppa då ett lagom tjockt papper i kokosolja (adlink). Toalettpapper är för bräckligt. Torrservetter för bebisar är perfekta i tjocklek att använda och har man inte det så funkar hushållspapper. För sedan försiktigt in fingret lite och liksom dra utefter tarmväggen så fastnar den på pappret efter några försök. Ofta är det bara en enda men lite större mask, honan, som orsakar klådan och det är henne du är på jakt efter. (Om du gör det här på ett barn så ta rikligt med olja och be dem krysta lite lätt när du för in fingret. Forcera aldrig om barnet inte kan slappna av och spänner sig! Då kan man skada muskulaturen i ändtarmen.) Det här är det absolut mest effektiva sättet att snabbt bli av med panik och klåda och kan förebygga många dagars besvär eftersom masken lägger mängder med ägg om den får jobba ostört. Fortsätt sedan med punkterna nedan.
 2.  Käka vitlök. Det tar död på levande maskar som kan finnas längre upp i tarmen. Så ät den rå, inlagd, i matlagning eller som kapslar (adlink). Ta minst 2 kapslar morgon och 2 kapslar kväll tills besvären är helt borta. Barn som är för små för att svälja kapslar kan man få i vitlöksoljan i små mängder genom att maskera med smakrik mat. Fortsätt med vitlök regelbundet även några veckor efter smitta. Och gärna för alltid för den delen. Vitlök är otroligt hälsosamt på många sätt.
 3. Ät livsmedel som är kraftigt röda. Det röda färgämnet dödar maskar och larver. (Det är på det sättet som receptfri medicin mot springmask är verksamt.) Kraftigt röda färgämnen hittas i rödbeta, morot och blåbär, vilket kan vara enklare att få i mindre barn. Så drick en slurk rödbetsjuice (adlink) morgon och kväll, mixa blåbärssmoothies eller juica morötter. Otroligt effektivt!
 4. Om du klarar smaken, lös 1/2-1 tsk honung i 2-3 matskedar äppelcidervinäger (adlink) och drick på stående fot. Späd i lite vatten om det behövs. Förutsatt att äppelcidervinägern är av bra kvalitet så tar shoten död på masken omedelbart. Den söta honungen lockar dem att äta av lösningen, men de dör så fort de får i sig äppelcidervinäger. Som en trojansk häst.
 5. Ta bort vitt raffinerat socker, alkohol och vitt mjöl ur kosten! Springmaskar älskar nämligen socker. Stryp helt enkelt sockertillgången under några veckor medan springmasken behandlas. Är man medveten om det här sambandet så kan man ofta relatera smittan till ett stort socker- eller glutenintag någon/några dagar tidigare. Byt till björksocker (adlink) i största möjliga mån.
 6. Gör din tarm till en allmänt jobbig och otrevlig plats för parasiter. Då kommer de inte få fäste och de kommer inte kunna lägga ägg. Det här åstadkommer du enklast genom att basa din kropps ph-värde. Snabbast och mest effektiv basning uppnås med exempelvis 1-2 tsk bikarbonat (adlink) eller ph-kalk löst i ett glas vatten morgon och kväll. Andra varianter är att dricka citronvatten (minst en halv pressad citron i vatten morgon och kväll), äta ordentligt med bladgrönt varje dag eller äta basiska kosttillskott som magnesium, kalk/kalcium och zink. Man bör också se till att få i sig probiotika av god kvalitet dagligen. Bra märken hittar du här.
 7. Sist men inte minst så är det såklart viktigt med alla de vanliga hygienområdena också. Byt lakan/sängkläder när ni upptäcker masken, sov därefter med tajta underkläder på tills masken är väck. Tvätta underliv och byt underkläder varje morgon (äggen läggs på natten). Håll naglarna korta, undvik nagelbit och tvätta händerna som vanligt efter toalettbesök och innan måltid. Men mer än så behövs inte eftersom det här ändå inte räcker som enda lösning. För utan att åtgärda den känsliga tarmfloran kommer masken komma tillbaka till de medlemmar i familjen som har mest känslig tarmflora.

Den inre kroppsliga miljön är alltså avgörande för hur mottaglig man är för parasiter och är miljön är ogästvänlig för masken (basisk) så kan den varken överleva eller lägga ägg inuti din tarm. Det här är en av anledningarna till att bara vissa i familjen verkar drabbas av springmask trots att man lever i samma hus. Ibland kan det dock handla om att vissa individer inte känner av att de har mask och därför bör man ändå alltid behandla alla i familjen på ovanstående sätt när någon drabbas så att man inte har en oidentifierad smittbärare som återför masken gång på gång. Det här gäller även husdjur i hushållet.

Bli av med springmask – kort version

Så sammanfattningsvis gäller

 • Avlägsna den mask som lägger ägg
 • Döda resterande levande maskar med vitlökskapslar, rödbetsjuice och/eller honung/äppelcidervinäger
 • Förebygg ny smitta genom att basa tarmen med tex bikarbonat, utesluta socker o mjöl ur kosten, samt hålla normalt god hygien

Med det önskar jag dig lycka till i kampen mot parasiterna!

By | 2018-08-08T10:34:25+00:00 March 10th, 2017|Categories: Artikel, Kurer och Bot|Tags: , , , , , |50 Comments

50 Comments

 1. […] Så blir du av med springmask […]

  • Maria October 12, 2018 at 11:43 am - Reply

   Fantastiskt! det funkade, kliade inte i natt. Fick panik igår när jag insåg att jag har mask, förstod att alla apotek hade slut på botemedel, inte ens receptbelagt går att få. Googlade frenetiskt för att hitta botemedel någonstans. Hittade din underbara sida och sprang iväg på lunchen och köpte upp mig på samtliga ingredienser på Paradiset, följde dina instuktioner. Vinägern är lite stark men den går ner tackvare honungen. Upptäckte att rödbetsjuice fins i flera former och är riktigt god. Passar på att ta en vitmånad och har nu en bra ursäkt att skippa det vita brödet som jag ändå inte älskar så mycket. Nu blir det morotsstavar varje dag till familjemåltiden, massvis med god blåbärssmoothie till mellis och ungnsbakade rödbetor med fetaoströra till middag ikväll. Tröstar mig med lite 80% choklad som lördagsgodis.Stort tack!!!

  • Anonym November 9, 2018 at 6:59 pm - Reply

   Hej
   Jag har haft kli i rumpan länge (kanske flera år) men jag har alltid trott att det berott på hemorojder. Av en slump läste jag att maskar kommer fram på kvällen och det är också då det brukar klia som värst på mig. Mycket riktigt så var det ett gäng springmaskar i min avföring. Jag har nu precis avslutat en tre dagars Vermox kur. Jag har ändå haft några levande maskar i avföringen varje dag så jag undrar när denna medicin är tänkt att göra susen? Det verkar också som att många i kommentarsfältet har återkommande besvär med längre mellanrum, hur går detta till? Kan masken överleva i smyg i kroppen i flera månader för att sedan göra sig påminnd igen när man misskött sin diet? Eller har man lyckats blivit ominfekterad av någon annan? Hur lång livslängd har en mask? Måste masken lägga äggen utanför kroppen eller kan den lika gärna lägga äggen inne i kroppen så att det i princip inte går att komma åt den med god hygien?

   • US December 1, 2018 at 1:17 pm - Reply

    Hej! Springmasken utvecklas i tarmen men lägger sina ägg kring ändtarmsöppningen. Därifrån kan äggen spridas antingen via händerna om man har dålig handhygien eller via kläder, sängkläder o.s.v. Äggen kan överleva utanför kroppen i ett par veckor minst. Därför ska man alltid behandla i två omgångar med 2-3 v mellanrum eftersom medicinen inte dödar äggen bara maskarna. Man måste också städa väl och tvätta noga kring ändtarmsöppningen och stoppa underkläderna i tvätten direkt på morgonen. Masken är aktiv och lägger ägg på natten och tvättar man bort äggen direkt på morgonen så minskar risken att man åter får i sig ägg. Man ska vara noga med handtvätten, hålla naglarna korta, och varje familjemedlem bör ha en egen handduk som byts dagligen under behandlingstiden. Man bör också t.ex. torka av handfat och toalett, moppa golven i badrum och sovrum, byta lakan regelbundet och tvätta handdukar, lakan och underkläder i 60 grader. Det tar ca 4 veckor för utvecklingen från ägg till mask som kan lägga ägg – det betyder alltså att om man har otur kan man återinfekteras och då kanske man märker det först efter några veckor. I barngrupper kan man också återinfekteras så klart via smitta mellan barnen och saker. Eller så kan man råka få i sig ägg igen i sin egen hemmiljö. Läs gärna på kring hygienråd och fakta på t.ex. 1177 och apotekshemsidorna där det står mer om hur allt detta funkar.

 2. CamillaC July 22, 2017 at 6:34 pm - Reply

  Hej, hur blir man av med större maskar som spolmask, flundror och bandmask?

  • Mia Tjärnlund August 27, 2017 at 12:51 pm - Reply

   Hej Camilla,
   Ursäkta sent svar. Jag hoppas att det når dig ändå. Bästa sättet att bli av med större parasiter är att göra en ordentlig parasitkur, som den här. Läs gärna det här inlägget om parasiter också.
   hälsar Mia

 3. anonymous October 24, 2017 at 7:15 am - Reply

  Jag hatar springmask!!!! F*CK u springmask!!!

 4. Anonym October 26, 2017 at 10:55 pm - Reply

  Finns det andra oljor man kan ha istället för kokosolja?

  • carl November 27, 2018 at 2:06 pm - Reply

   Säkert, det flesta starka saker skulle jag säga, bara att googla. Tea Tree Oil och Oregano Olja tror jag mycket på, men kommer vara mer intensivt.

 5. Nathalie December 2, 2017 at 9:34 pm - Reply

  Tusen tack för dessa tips. Jag får återkommande infektioner med springmask. Hoppas detta kan hjälpa mig!! 🙂

 6. Kim December 14, 2017 at 8:49 am - Reply

  Hej Mia!

  Tack för en bra och intressant sida!

  Har återkommande springmask precis som i din inledning, dålig miljö i tarmen.

  Ska jag följa alla 7 punkter samtidigt? Har börjat med flera, men t ex inte bikarbonat.

  Tacksam för svar så snart du har möjlighet!

  Hälsningar
  Kim

  • Mia Tjärnlund December 18, 2017 at 2:11 pm - Reply

   Om du har mask och känner av den, kör all in på allt du mäktar med. Men om du mer vet att den kommer återkomma men inte känner av den just nu, kör ett underhåll på exempelvis ett glas rödbetsjuice och två vitlökskapslar dagligen, samtidigt som du lägger upp en plan för att jobba med de mer långsiktiga åtgärderna, som att utesluta socker och basa upp kroppen. När du har lyckats vända trenden och återställa en bra miljö i tarmen så kommer masken inte trivas längre och kommer inte återkomma. Då behöver du inte heller de mer akuta råden. Lycka till och ge inte upp!

 7. John Ersbäck December 20, 2017 at 6:51 pm - Reply

  Finns ju receptfria läkemedel på apoteket oxå

 8. Tanja January 22, 2018 at 6:11 pm - Reply

  Hej.
  Tack för bra tips. Jag funderade på tipset att blanda vinäger och honung. Behövs verkligen honungen? Tänker att man ändå får i sig socker på olika sätt via bröd mm och att när vinägern kommit ner i tarmen så är den uppblandad med socker ändå. Eller honung o vinägern ”svetsar” sig samman på färden ner?

  • Mia Tjärnlund January 22, 2018 at 6:51 pm - Reply

   Hej.
   Jag tror faktiskt att båda behövs för att det ska vara mest effektivt. För om du bara tar vinäger utan honung så finns det risk att masken drar sig undan till ställen i tarmen dit vinägern inte når (tarmfickor etc). Så syftet med honungen är att locka fram dem ur sina gömmor och att de sedan får i sig vinäger ‘på köpet’. Så blanda ihop de två så gott det går och ta på tom mage för bästa resultat.

 9. Tanja February 3, 2018 at 1:17 pm - Reply

  Ok tack😃

 10. Anonym February 17, 2018 at 9:08 am - Reply

  Hoppfull läsning! Jag och min son dras med återkommande maskinfektioner och blir aldrig av med dem. Ska prova detta nu och hoppas kanske, kanske bli av med det för gott. Har tidigare tagit tabletter som löser problemet ett tag och ätit mycket valnötter och kokos som jag har hört ska vara bra mot mask. Valnötter och kokos hjälper lite men inte helt enligt min erfarenhet.
  Vet du hur det är med kaffe, jag dricker mycket. Kan det försura kroppen?

  S.G

 11. Lilli March 8, 2018 at 3:18 pm - Reply

  Kan man ge vinäger + honung åt barn? Om man får dem att dricka det!?

 12. Frank March 13, 2018 at 8:47 pm - Reply

  Vinäger och rödbetsjuice är en god kombination, borde gå att lura i era barn 🙂

  • Mia Tjärnlund March 26, 2018 at 10:35 am - Reply

   Bra tips!

 13. Emily March 18, 2018 at 11:10 pm - Reply

  Hej jag undrar vad man gör med kokos oljan skulle man bara trycka upp den eller fattade inte riktigt ??

  • Mia Tjärnlund March 26, 2018 at 10:39 am - Reply

   Kokosoljan används mer som glidmedel för att smörja pappret så att du kommer åt ordentligt när du försöker fånga masken. Plus att masken lättare fångas upp om pappret är lite kletigt.

 14. Masken! March 24, 2018 at 9:59 am - Reply

  Tack för så många huskurs tips. Ska genast proppa mig full av en del av dom.
  Jag fick mask när jag var liten och har levt med dom hela mitt 40 åriga liv. Suck!!!
  Inatt tog jag max dos av vanquin 8 tbl. då dom höll mig vaken halva natten. Brukar bara ta 5 tabletter eftersom jag bara väger 50kg. Men den dosen har slutat funka på mig.
  Du gav mig nytt hopp och att kanske bli av med dom. Startar morgonen idag med ett glas citronvatten 👍

  • Mia Tjärnlund March 26, 2018 at 10:41 am - Reply

   Heja dig! Gå på rödbetsjuice och vitlökskapslar under en längre period så lovar jag dig att du vinner fajten. Lycka till.

 15. Johan April 16, 2018 at 9:06 pm - Reply

  Tack för de fina tipsen. Min 3-årige son har fått springmask och med start i morgon ska vi ta kål på dem.

 16. Anna May 1, 2018 at 9:00 pm - Reply

  Hej! Jag har haft detta elände återkommande relativt ofta i mitt liv men nu när jag har två förskolebarn är det så ofta. Jag upptäcker det på mig och inte alls på de andra. Jag undrar har jag det konstant, alltså jag blir aldrig fri dem eller infekteras jag på nytt hela tiden. Jag biter mycket på naglarna. Är det en orsak till att jag får det? Jag äter också tyvärr en del socker. Hur mycket spelar hygien in i detta? Nagelbitning är ju lita med dålig hygien…

  Tacksam för svar!

 17. Micha May 16, 2018 at 8:08 pm - Reply

  Du är ju bara bäst!!! Tusen tack!<3

 18. Maskan June 6, 2018 at 12:37 am - Reply

  Recept fria tabletter är både dyrt i längden. Och sen återkommer masken i alla fall. Håller med om att vidta andra åtgärder som har skrivits här. Jag hör av mig om hur det gått. Är trött på allt godis och även mask.

 19. Ella July 10, 2018 at 10:31 pm - Reply

  Tusen tack för alla tips! Hur går det för er alla som har skrivit i tråden? Jag har precis fått springmask igen, hade det senast för ett år sedan. Blir galen på detta…riktigt deprimerad. Jag hade det mycket som barn och sen kom det tillbaka till mig som vuxen flr några år sedan. Jag har behandlat med både vanquin och Vermox men inget verkar fungera i längde direkt… nu laddar jag för att ta kontakt med läkare igen. Tycker att de läkare jag varit i kontakt med tidigare varit rätt oförstående och okunniga, mest läst upp vad som står på 1177 typ…jag vet ju allt det där utan och innan…fy för detta alltså!

 20. Ylva August 8, 2018 at 9:37 am - Reply

  Hej!
  Jag har läst här på din sida och gillar den starkt men jag undrar hur lång tid jag behöver häva i mig vinäger och käka råa vitlökar?! jag började i söndags och har ätit och druckit rikligt varje dag men märkte av de små liven i natt igen…

  • Mia Tjärnlund August 8, 2018 at 10:32 am - Reply

   Hej!
   För att bli av med parasiter finns ingen quickfix. Rödbetsjuice, vinäger och vitlök dödar de maskar som lever i tarmen då födan passerar dem, så de lindrar dina akuta besvär, men anledningen till att du har besvären från början är obalanser i din kropp och tarm. För att bli av med springmask på sikt krävs en kostomläggning. Gluten, alkohol, vitt raffinerat socker och de gamla vanliga skräpmatsbovarna (glutamat, glukossirap, maltodextrin osv) gynnar parasiter. Och en tarm behöver tid på sig att läka. För mig tog det nog ca två år att läka min tarm och jag har lagt om min kost för livet. Det är hårt, dedikerat jobb till en början, men sedan blir det en ny livsstil. När de kroppsliga problemen försvinner ett efter ett under resans gång, är det värt all ansträngning.
   Lycka till!

 21. Ursula August 31, 2018 at 1:31 pm - Reply

  Men nu kommer frågan ang. Innekatter. Googlade igår och hittade ovetenskaplig kommentar att värddjuren har alla olika maskar. Så kan katter vara en bov som har det i sin tarm också?
  Om nu man inte kan återsmitta sig själv med äggen… Kan man återsmitta sig när det blivit ägg från någon annans tarm??
  Jisses vad äckligt

  • 4 barnsmamman November 13, 2018 at 10:07 pm - Reply

   Katter kan vara värddjur men infekterad inte själv av springmask… Dvs ägg kan sitta i kattens päls och smitta/återsmitta människor.

 22. Emma September 21, 2018 at 10:42 pm - Reply

  Funkar dessa tips när man är gravid? Alla medicin är slut och jag har panik.

 23. Caroline October 2, 2018 at 12:34 am - Reply

  Någon som testat något av detta och märkt att det fungerat?

 24. Cc October 3, 2018 at 11:01 am - Reply

  Vad är problemet om ens 10 åriga pojke har haft springmask 4 gånger på mindre än ett halvår?

 25. Caroline October 4, 2018 at 12:35 pm - Reply

  Har du själv erfarenhet av att detta fungerar? Har själv börjat med vitlökskapslar, bikarbonat i vatten, rödbetsjuice och pumpakärnor nu och undrar om detta verkligen kommer hjälpa?!

  Någon annan som har testat med bra resultat?

 26. FL October 9, 2018 at 4:25 pm - Reply

  Hej! Kan allt detta göras när man är gravid? Tacksam för snabbt svar så vi kan börja så fort som möjligt!

  • Mia Tjärnlund October 10, 2018 at 7:30 pm - Reply

   Dricka rödbetsjuice, äta glutenfritt, ta bort vitt raffinerat socker, äta vitlökskapslar, spä ut vinäger och honung. Ja! Såklart det är okej när man är gravid. Du kommer må toppen!

 27. Glenn Gustavsson October 10, 2018 at 6:10 pm - Reply

  Hej! Tack för tipsen! Jag hade fruktansvärd klåda på söndagen. På måndag morgon letade jag efter ett apotek som hade Vanquin hemma. Tyvärr… Slut i hela Sverige liksom den man får på recept, minns inte namnet. Så jag köpte äppelcidervinäger och vitlökskapslar. Istället för att käka lunch svalde jag 6 kapslar plus att jag blandade vinäger och honung som beskrivs i artikeln. Det funkade! Hade lite kli på kvällen, det beror på att äggen som fanns sen innan inte dör. På tisdagen hade jag inget kli alls. Jag kör nu en liten kur på ett glas morotjuice plus 4 vitlökskapslar om dagen. Eventuellt ökar jag dosen en-två dagar om någon vecka. Iallafall vill jag säga tusen tack för dessa tips. De hjälpte mig. Aldrig mer Vanquin! 👍😊

  • Mia Tjärnlund October 10, 2018 at 7:31 pm - Reply

   Härligt! Grymt att ta tillbaka kontrollen, eller hur!

 28. Therese Lissel October 19, 2018 at 5:56 pm - Reply

  Jag hittar lite olika information när det gäller ditt första uttalande att det är en hona som lägger ägg, jag hittar olika information, där flera säger honor, alltså flera maskar. Vart har du fått din information?
  Det röda ämnet i rödbetor heter Betanin och det aktiva ämnet i Vanquin heter pyrvin, hur är det samma sak? De har olika molekylär uppbyggnad.
  Vad är det för skillnad på kvaliteten på äppelcidervinäger? Är det äppelcidervinäger så borde det väl fixa saken. Man ska inte dricka ren äppelcidervinäger, det kan förstöra emaljen på tänderna
  https://www.mabra.com/nytt-larm-halsotrenderna-som-kan-forstora-tanderna/
  Nummer fem, du får det att låta som att äta socker och gluten ger mask, menar du det. Enligt Folkhälsoinstitutet: ”Inkubationstiden är svårdefinierad, eftersom symtom ses först efter upprepade återinfektioner och månader efter den första infektionen.”
  Det går inte att ”basa” kroppen, antingen är pH där det ska vara eller så är du död.
  Det är dumt att skriva att vissa människor inte får springmask.
  Det här gäller husdjur i hushållet? Menar du att husdjur kan ge mask så de ska behandlas på samma sätt? Vitlök är giftigt för hundar! Springmask som vi människor bär på kan bara överleva hos människor. Man bör tvätta pälsen på husdjur, det kan vara bra att vara tydlig med det.
  Nu när det är brist på läkemedel mot mask varför sprids inte denna information i tidningarna? Kan det vara för att det inte fungerar? Jag hittar inget vetenskapligt belägg för något av dina påståenden och ser fram emot att titta på dina källor då jag gärna vill kunna sprida information om alternativ till läkemedel nu när det är brist på det.
  Med vänlig hälsning

 29. oscar October 20, 2018 at 4:40 pm - Reply

  Kan man använda något annat istället för honung till vinägern?

 30. Elina October 22, 2018 at 11:54 pm - Reply

  Hej! Jag har åkt på mask i magen. Har själv inte sett masken. Det är för läskigt. Utan det var min kära sambo som såg den. Fick sådan otrolig panik och ville gråta och skrika och klösa mig själv inifrån och ut för att bli kvitt tanken av att något krälar inom mig. Känns som att jag är huvudperson i Alien! Men, otur i oturen så finns ju inte läkemedlen någonstans i Sverige. Hittade som tur var denna sida som ser väldigt lovande ut! Läste att man kan gå runt med springmask utan symtom och jag är troligtvis en utav dom, då jag bara noterat lite kli, inte alls mycket! Utan det var för ett par timmar sedan som sambon upptäckte en mask i stjärten på mig… som sagt…. Jag blir så orolig när jag läser då jag sedan år tillbaka haft en bergochdalbana till mage! Älskar socker men tänker sluta med det tvärt nu. Jag försöker bara intala mig själv att det är helt ofarligt och dessa krabater är lika naturliga som allt annat, och bäst av allt, ofarliga! Ligger bara och kvider inför en sömnlös natt med massa efterkänningar om det kommer klia där nere eller ej. Känner av något ibland men skulle gissa på att det är inbillningar.

  Ville bara skriva av min rädsla i en inte minst passande sida.
  Har skrivit en lång inköpslista inför morgondagen och ska sanera hela lägenheten!

  Tack för förhoppningsvis grymma tips! Åtminstone en lugnande läsning i det största känslokaoset!

  Nybörjare, 20 år

 31. Ida October 25, 2018 at 11:20 pm - Reply

  Hej! Jag är 15 år och är nagelbitare. Jag har för 5 dagar sedan upptäckt springmask i bajset och det ör extremt många små. Har bajsat cirka 4 gånger sedan dess och det har bara varit mask i bajset 2 gånger. Okej aja till saken nu.

  Jag ska resa bort nu på fredag och som sagt finns det inte några mediciner mot springmask i hela Sverige och därför försöker jag mig på dina tips. Men kan man flyga med äppelcidervinäger och citron i resväskan eller hur ska jag kunna bota springmasken när jag är bortrest

 32. Grimripper October 29, 2018 at 1:36 pm - Reply

  Morotsjuice/Rödbetsjuice, Vitlök/kapslar, Less sugar MEN tvätta baken noga med tvål varje morgon och kväll och vill du SLIPPA KLÅDAN på natten
  Eller har kinkiga barn som vi hade
  gör så här
  4 vanliga små Blåbär (ej amerikanska) mosas&blandas med 1/2 tsk RÖD balsamicovinäger.
  Topsas i baken runt analöppn och runt skinkväggarna upp mot svanskotan SAMT mkt försiktigt lätt in analöppningen ett par mm. Detta gör att maskin mkt ogärna kryper ut och klådar/lägger de ägg som behövs.
  Upprepa morgon& kväll ca 3dygn (låt sitta även på dagen men välj mörka kalsong/trosor annars missfärgas de) samt ät mk blåbär
  Tips IKeas blåbär/hallon smoothie
  //The grimripper

 33. Torkel Bodin November 6, 2018 at 8:00 am - Reply

  Apotekspreparat? Vitlök? o.s.v…Nej, enklaste och billigaste sättet är: skär till en liten bit av vanlig tvål; 4 cm x ½ cm och stoppa in i stjärten; brukar räcka med en gång….

  • Kevin November 12, 2018 at 9:58 pm - Reply

   Försvinner de helt av detta eller bara temporärt

 34. Mickey November 16, 2018 at 4:41 pm - Reply

  tack för dessa tips! skönt att kunna göra något själv, istället för att sitta och panika och vänta på att medicinen ska komma in!

 35. Wormfighter November 21, 2018 at 1:43 pm - Reply

  Jepp, vitlök, några skivor rå rödbeta och ett glas vatten med bikarbonat morgon och kväll. (Flera dagar, helst veckor) Sen smetar vissa fet salva men jag tycker det fungerade bäst att blanda i en nypa av det starkaste snuset du kan hitta i linolja och trycka upp i röven och smeta i ändöppningen som du tvättar noga ofta. Det gör det otrevligt för de små skiten att krypa över det giftiga nikotinminfältet för att sprida sina äckliga fula ungar. Plus att du kanske själv får ett mysig litet nikotinrus…:-) Nej, man märker inte av det och det svider inte heller, knappt märkbart isåfall.

Leave A Comment