Så blir du av med springmask

/, Kurer och Bot/Så blir du av med springmask

Så blir du av med springmask

Springmask är inte kul. Ofta är det dock den känslomässiga biten som är värst och egentligen finns det ingen anledning till panik, för springmaskar är rätt bräckliga varelser och med rätt kunskap kan man besegra dem för gott.

Vissa personer verkar drabbas lättare än andra och får återkommande besvär med springmask. Anledningen är troligtvis den inre miljön i kroppen som till störst del påverkar om de får fäste i kroppen eller inte. De som får återkommande besvär är oftast de som har obalans i tarmfloran och som därmed har en mer gästvänlig miljö för parasiter. Alltså kan springmask, som det mesta annat, förebyggas och behandlas med – kost!  Så att basa upp kroppen och stabilisera tarmfloran är det som är mest effektivt för att hålla masken borta.

Behandling mot springmask

Gör så här om ni blir smittade:

 1. Försök avlägsna masken så fort det kliar. Det kliar oftast som värst på kvällen när masken kryper mot ändtarmsöppningen för att lägga ägg. Doppa då ett lagom tjockt papper i kokosolja (adlink). Toalettpapper är för bräckligt. Torrservetter för bebisar är perfekta i tjocklek att använda och har man inte det så funkar hushållspapper. För sedan försiktigt in fingret lite och liksom dra utefter tarmväggen så fastnar den på pappret efter några försök. Ofta är det bara en enda men lite större mask, honan, som orsakar klådan och det är henne du är på jakt efter. (Om du gör det här på ett barn så ta rikligt med olja och be dem krysta lite lätt när du för in fingret. Forcera aldrig om barnet inte kan slappna av och spänner sig! Då kan man skada muskulaturen i ändtarmen.) Det här är det absolut mest effektiva sättet att snabbt bli av med panik och klåda och kan förebygga många dagars besvär eftersom masken lägger mängder med ägg om den får jobba ostört. Fortsätt sedan med punkterna nedan.
 2.  Käka vitlök i mängder. Det tar död på levande maskar som kanske finns längre upp i tarmen. Så ät den rå, inlagd, i matlagning eller som kapslar (adlink). Ta minst 2 kapslar morgon och 2 kapslar kväll tills besvären är helt borta. Barn som är för små för att svälja kapslar kan man få i vitlöksoljan i små mängder genom att maskera med smakrik mat. Fortsätt med vitlök regelbundet även några veckor efter smitta. Och gärna för alltid för den delen. Vitlök är otroligt hälsosamt på många sätt.
 3. Ät livsmedel som är kraftigt röda. Det röda färgämnet dödar maskar och larver. (Det är på det sättet som receptfri medicin mot springmask är verksamt.) Kraftigt röda färgämnen hittas i rödbeta, morot och blåbär, vilket kan vara enklare att få i mindre barn.
 4. Om du klarar smaken, lös 1/2-1 tsk honung i 2-3 matskedar äppelcidervinäger (adlink) och drick på stående fot. Späd i lite vatten om det behövs. Förutsatt att äppelcidervinägern är av bra kvalitet så tar shoten död på masken omedelbart. Den söta honungen lockar dem att äta av lösningen, men de dör så fort de får i sig äppelcidervinäger. Som en trojansk häst.
 5. Ta bort vitt raffinerat socker och vitt mjöl ur kosten! Springmaskar älskar nämligen socker. Stryp helt enkelt sockertillgången under några veckor medan springmasken behandlas. Är man medveten om det här sambandet så kan man ofta relatera smittan till ett stort socker- eller glutenintag någon/några dagar tidigare. Byt till björksocker (adlink) i största möjliga mån.
 6. Gör din tarm till en allmänt jobbig och otrevlig plats för parasiter. Då kommer de inte få fäste och de kommer inte kunna lägga ägg. Det här åstadkommer du enklast genom att basa din kropps ph-värde. Snabbast och mest effektiv basning uppnås med exempelvis 1-2 tsk bikarbonat (adlink) eller ph-kalk löst i ett glas vatten morgon och kväll. Andra varianter är att dricka citronvatten (minst en halv pressad citron i vatten morgon och kväll), äta ordentligt med bladgrönt varje dag eller äta basiska kosttillskott som magnesium, kalk/kalcium och zink. Man bör också se till att få i sig probiotika av god kvalitet dagligen. Bra märken hittar du här.
 7. Sist men inte minst så är det såklart viktigt med alla de vanliga hygienområdena också. Byt lakan/sängkläder när ni upptäcker masken, sov därefter med tajta underkläder på tills masken är väck. Tvätta underliv och byt underkläder varje morgon (äggen läggs på natten). Håll naglarna korta, undvik nagelbit och tvätta händerna som vanligt efter toalettbesök och innan måltid. Men mer än så behövs inte eftersom det här ändå inte räcker som enda lösning. För utan att åtgärda den känsliga tarmfloran kommer masken komma tillbaka till de medlemmar i familjen som har mest känslig tarmflora.

Den inre kroppsliga miljön är alltså avgörande för hur mottaglig man är för parasiter och är miljön är ogästvänlig för masken (basisk) så kan den varken överleva eller lägga ägg inuti din tarm. Det här är en av anledningarna till att bara vissa i familjen verkar drabbas av springmask trots att man lever i samma hus. Ibland kan det dock handla om att vissa individer inte känner av att de har mask och därför bör man ändå alltid behandla alla i familjen på ovanstående sätt när någon drabbas så att man inte har en oidentifierad smittbärare som återför masken gång på gång. Det här gäller även husdjur i hushållet.

Bli av med springmask – kort version

Så sammanfattningsvis gäller

 • Avlägsna den mask som lägger ägg
 • Döda resterande levande maskar med vitlökskapslar och/eller honung/äppelcidervinäger
 • Förebygg ny smitta genom att basa tarmen med tex bikarbonat, utesluta socker o mjöl ur kosten, samt hålla normalt god hygien

Med det önskar jag dig lycka till i kampen mot parasiterna!

By | 2017-08-29T12:40:18+00:00 mars 10th, 2017|Categories: Artikel, Kurer och Bot|Tags: , , , , , |9 Comments

9 Comments

 1. […] Så blir du av med springmask […]

 2. CamillaC juli 22, 2017 at 6:34 e m - Reply

  Hej, hur blir man av med större maskar som spolmask, flundror och bandmask?

  • Mia Tjärnlund augusti 27, 2017 at 12:51 e m - Reply

   Hej Camilla,
   Ursäkta sent svar. Jag hoppas att det når dig ändå. Bästa sättet att bli av med större parasiter är att göra en ordentlig parasitkur, som den här. Läs gärna det här inlägget om parasiter också.
   hälsar Mia

 3. anonymous oktober 24, 2017 at 7:15 f m - Reply

  Jag hatar springmask!!!! F*CK u springmask!!!

 4. Anonym oktober 26, 2017 at 10:55 e m - Reply

  Finns det andra oljor man kan ha istället för kokosolja?

 5. Nathalie december 2, 2017 at 9:34 e m - Reply

  Tusen tack för dessa tips. Jag får återkommande infektioner med springmask. Hoppas detta kan hjälpa mig!! 🙂

 6. Kim december 14, 2017 at 8:49 f m - Reply

  Hej Mia!

  Tack för en bra och intressant sida!

  Har återkommande springmask precis som i din inledning, dålig miljö i tarmen.

  Ska jag följa alla 7 punkter samtidigt? Har börjat med flera, men t ex inte bikarbonat.

  Tacksam för svar så snart du har möjlighet!

  Hälsningar
  Kim

  • Mia Tjärnlund december 18, 2017 at 2:11 e m - Reply

   Om du har mask och känner av den, kör all in på allt du mäktar med. Men om du mer vet att den kommer återkomma men inte känner av den just nu, kör ett underhåll på exempelvis ett glas rödbetsjuice och två vitlökskapslar dagligen, samtidigt som du lägger upp en plan för att jobba med de mer långsiktiga åtgärderna, som att utesluta socker och basa upp kroppen. När du har lyckats vända trenden och återställa en bra miljö i tarmen så kommer masken inte trivas längre och kommer inte återkomma. Då behöver du inte heller de mer akuta råden. Lycka till och ge inte upp!

 7. John Ersbäck december 20, 2017 at 6:51 e m - Reply

  Finns ju receptfria läkemedel på apoteket oxå

Leave A Comment