Vårstäda kroppen med parasitkur

/, Kurer och Bot/Vårstäda kroppen med parasitkur

Vårstäda kroppen med parasitkur

Om det är något som jag tycker är intressant så är det att köra olika kurer och se om det finns något man kan göra för att må ännu lite bättre. Jag tror på ständiga små förbättringar och jag tror att vi alltid kan komma lite längre i vårt mående, även när vi anser oss vara fullt friska. Varje år de senaste tre-fyra åren så har jag därför på vårkanten kört en parasitkur för att städa ur oönskade besökare ur kroppen. Så även i år.

De allra flesta har parasiter

Vi människor är ibland lite naiva när det kommer till våra kroppar och vår uppfattning om hur de fungerar. Jag menar, alla som har eller har haft hand om djur i sitt liv är bekanta med att djuren emellanåt måste avmaskas för att må bra. Vi accepterar och förstår konceptet att de oundvikligen utsätts för smitta av olika parasiter som ibland får fäste i kroppen och att de därför måste få hjälp att göra sig av med dem igen, i form av avmaskningskurer. Men helt naivt så tror vi att vi själva är helt odrabbade av parasitinfektioner. Till och med när vi äter de djur som har dem snarare som regel än undantag. Typ fisk. Och vilt. Och gris. Eller när vi låter våra hundar slicka oss på munnen. Eller borrar in näsan djupt ner i kattens päls.

Vi människor har självklart också parasiter. I mycket större utsträckning än vad vi tror. Den allmänna uppfattningen verkar vara att parasitinfektion är något som drabbar enstaka människor som reser till exotiska länder, eller att vi någon gång får stå ut med löss eller mask i magen hos barnen när det går på dagis. Men det finns också helt andra teorier som säger att mellan 50-90% av oss går runt med någon form av parasiter i kroppen och att det är parasiter som ligger bakom merparten av våra sjukdomar.

Jag har inga som helst tvivel om att det stämmer. Vet ni förresten vilket av alla mina inlägg under flera års bloggande som är det absolut mest lästa? Jo, en helt överlägsen statistik visar Så blir du av med springmask. Parasiter, vi har det, men vi pratar inte om det.

Vad är parasiter?

Så vad är då parasiter? Parasit är ett samlingsord för alla de organismer som lever på att suga sin näring ur andra levande organismer, en s.k. värd. De kan leva utvärtes, såsom löss, kvalster och fästingar, eller invärtes såsom svamp, trikiner och maskar i alla former och storlekar. Parasiter kan alltså vara allt ifrån de allra minsta inkräktare i form av encelliga protozoer till de allra största formerna av rund- och bandmaskar. Gemensamt för dem är dock att de suger näring ur sin värd utan att ge något tillbaka.

Parasiter som lever inne i oss stjäl alltså först och främst viktig näring ifrån oss. Men de ställer också till en hel del annan oreda i form av vad de släpper ifrån sig som avfall inuti vår kropp. Vissa parasiter har ingen analöppning, så när de dör sprids alla de avfallsämnen de har samlat på sig under sin livstid inuti oss. Parasiter kan också i sin tur bära på parasiter som kan spridas vidare när de dör.

Olika personer kan reagera väldigt olika på samma parasit. Samtidigt som en person kan gå runt relativt oberörd trots befintliga parasiter, så kan alltså en annan med samma parasit ha enorma problem med sin hälsa. Det beror bland annat på hur starkt immunförsvaret är och hur djupt in i våra kroppar parasiterna har lyckats tränga in, till stor del beroende på förekomst av tungmetaller och andra toxiner som försvagar vårt immunförsvar.

Många kan alltså gå runt med parasitinfektioner utan att ha symptom överhuvudtaget, men ändå vara källa till smitta för andra. Därför kan det vara viktigt att köra en kur på alla i en familj för att hjälpa den som kanske har symptom som nedsatt immunförsvar eller försämrad hälsa, att minska risken för att återsmittas av dem man lever nära.

Hur vet jag om jag har parasiter?

Om det här tänket känns som en ovälkommen överraskning och man aldrig har kört en avmaskningskur på sig själv förut, så kan det vara något av det mest effektiva man kan göra för sin hälsa, speciellt om man lider av kroniska besvär i någon form, såsom allergier, utmattning, autoimmuna sjukdomar, IBS, värk, utslag eller nedsatt immunförsvar. Andra tecken som kan tyda på parasitinfektion är problem med matsmältning eller ett obotligt sötsug som du har svårt att stå emot trots järnvilja och beslutsamhet.

Problematik där man alltid bör utvärdera möjligheten att det är en parasitinfektion som ligger till grund för besvären är:

 • kroniska problem med matsmältningen, trots bra kost och basisk föda
 • mentala problem såsom ångest, depression, hallucinationer eller beteendeförändringar
 • autoimmuna sjukdomar

Här hittar du en informativ artikel om vilka parasiter som är de vanligaste och vad de kan ställa till med i kroppen.

Hur blir jag av med dem?

Utöver att förebygga genom basisk och naturlig kost, probiotika och annat som stärker kroppens egna tarmflora och immunförsvar, så finns det som tur är flera olika kurer och örtblandningar att ta till. Jag tipsar om några olika nedan. De flesta kurer körs över några veckor och jag brukar tänka att det är skönt att köra dem i början av sommaren, som en vårstädning av kroppen ungefär. Jag har kört den första parazap-kuren i några år, men har i år valt den andra kuren, mop-up, för variation. Längre ner finns också andra tips på produkter som jag läst om och tror på, men inte testat själv än.

Varning! Om man har mycket parasiter i kroppen så kan man få ganska jobbiga symptom under parasitkurer i form av illamående, huvudvärk, orkeslöshet, svettningar, irritabilitet eller uppblåsthet. Det sker därför att parasiter som dör, i sin tur släpper ifrån sig parasiter och avfallsprodukter som de har inne i sina kroppar. Därför är det viktigt att köra klart hela kuren och att härda ut under de jobbiga första dygnen. Efter några dagar börjar vanligtvis orken återhämtas och man fylls med en ny, påtagligt starkare energi.

Under alla parasitkurer är det också extra viktigt att hålla igång magen av samma anledning, så att kroppen får en chans att snabbt göra sig av med avfall i form av döda parasiter och toxiner innan det ställer till med ytterligare skada i kroppen. Därför är det bra att samtidigt ta exempelvis probiotika, magnesium, matsmältningsenzymer eller en blandning med örter som främjar matsmältningen under tiden som du kör kuren. Den här örtblandningen använder jag parallellt med kuren jag kör.

Parasitkur – Parazap

En 16-dagars kur som består av tre olika beståndsdelar; kryddnejlika, tinktur av svart valnöt och en örtblandning av malört, kvassia och träjon. Här kan man köpa kuren som fristående behandling. Allt som behövs för att göra kuren finns i paketet tillsammans med instruktioner för dosering. Om man vill köpa hela batteriet av reningskurer som Hulda Clark rekommenderar så kan man göra det här.

Parasitkur – Mop-up program

En 21-dagars kur som egentligen är en fortsättning till Parazap-kuren ovan, men som även kan köras separat. Om man fortfarande har besvär med nedsatt hälsa eller låg energi efter att ha genomgått Parazap-kuren och misstänker att det kan bero på extra ihärdiga parasiter, eller om man misstänker att man är drabbad av inälvsmaskar såsom rundmaskar eller bandmaskar, så är den här kuren otroligt effektiv. Det är lite lurigare att få tag på ingredienser eftersom man får plocka ihop allt på egen hand, men här kommer länkar till allt du behöver. Du kan läsa mer om kuren här.

 • Q10. Du behöver 42 400mg-kapslar för en hel kur. I Sverige finns bara 30-120mg kapslar att få tag på så det är värt att beställa. Jag har beställt här och då behövs alltså 2 burkar. Q10 är dessutom ett grymt kosttillskott att använda i vanliga fall, även om det är väldigt dyrt. Det är ett kroppseget kolesterol-likt ämne som deltar vid energiproduktionen i kroppens celler och man känner en påtagligt ökad energinivå vid intag. Här kan du läsa mer om hur det kan hjälpa vid bland annat hjärtbesvär.

 • L-cysteine 500mg (adlink) Du behöver 63 kapslar , dvs 3 burkar för en hel kur

 • Ozonerad olivolja. Det går att beställa färdigozonerad olivolja men är dyrt och svårt att hitta då det främst säljs som hudvård. Det är troligtvis nästan samma kostnad att investera i en ozonrenare som du sedan kan använda till så mycket mer. Här finns bra kvalitet till bra pris.

 • Eventuellt E-vitamin (adlink) som antioxidant för att avhjälpa vid jobbiga biverkningar på grund av döende parasiter

Fler kurer

Andra livsmedel och produkter som har parasitdödande egenskaper är:

  • Zink (adlink) – stärker immunförsvaret
  • L-lysin (adlink) – hämmar virus att föröka sig i kroppen
  • DysBio-GI (adlink) – örtblandning
  • Vita Biosa (adlink) – fermenterad örtdryck
  • Kombucha – fermenterad dryck
  • Råvaror såsom vitlök, gurkmeja, ingefära, ananas, pumpakärnor, granatäpple
  • Aloe Vera (adlink)
  • Oreganoolja (adlink)
  • Pau D’Arco (adlink)

Med det önskar jag dig lycka till i kampen mot parasiterna!

By | 2018-05-22T12:14:11+00:00 May 16th, 2017|Categories: Artikel, Kurer och Bot|Tags: , , |14 Comments

14 Comments

 1. Ann May 17, 2017 at 8:17 pm - Reply

  Äter man alltså som vanligt under denna kur?

  • Mia Tjärnlund May 18, 2017 at 10:19 pm - Reply

   Ja, det kan man göra om man äter en bra kost i vanliga fall. Jag skulle till exempel inte äta raffinerat socker under en parasitkur. Men ät så bra som möjligt för att hjälpa kroppen – mycket frukt och grönt. Gärna juicer och smoothies. Så lite sött och processat som möjligt. Det hjälper också till att hålla igång magen ordentligt.

 2. Frida August 30, 2017 at 7:04 pm - Reply

  Vad har den ozonerade olivoljan för funktion i det här sammanhanget? Jag undrar därför att jag nog inte har möjlighet att få tag på ozonerad olivolja eller kan köpa en sån där maskin, så jag funderar på att skippa den delen. Men jag är nyfiken och vill ändå veta 🙂

  • Mia Tjärnlund August 31, 2017 at 11:49 am - Reply

   Den ozonerade oljan hjälper till att bryta ner mikroorganismer. Om man tar död på större parasiter så hjälper den till att oskadliggöra ägg, larver och annat som finns inuti dem. Jag tänker att om man genomgår en vanlig parasitkur och inte misstänker att det finns större parasiter i kroppen så är det alltså inget man behöver göra. Det räcker nog för de allra flesta att genomgå en vanlig kur. Men om man har kört kurer och ändå inte blir helt bra, då kan det vara läge att köra mop-up by the book med olivolja och allt. Lycka till!

 3. Gunnel September 26, 2017 at 1:42 am - Reply

  Någon som vet var man kan köpa kiselgur av livsmedelskvalitet (food grade)? Det som säljs för djur är väl inte av högsta kvalitet, eller hur är det? Rätt produkt av kiselgur för parasitrensing på sig själv är svår att hitta.

  • Mia Tjärnlund September 26, 2017 at 9:24 am - Reply

   Den här kiselguren är livsmedelsklassad och är den jag köper. Den säljs för hundar, men är absolut okej för människor med. Den kiselgur som säljs för poolrengöring och som inte är livsmedelsklassad ska inte heller djuren få i sig. Jag har inte hittat livsmedelsklassad kiselgur som säljs specifikt för människor här i Sverige. Jag undrar om det kanske är någon restriktion i att det inte får säljas som kosttillskott. Däremot finns det kosttillskott som innehåller kiselgur, t.ex den här. Om det känns viktigt att kiselguren säljs specifikt för människor, så är det bästa att beställa utomlands ifrån. Kiselgur heter Diatomaceous Earth på engelska. Här till exempel. Men då får du räkna med att det kan tillkomma lite kostnader i tullavgift. Sällan mer än varans värde dock.

   • Douglas October 23, 2017 at 10:41 am - Reply

    hej,jag undrar över hur lång kur man ska ta för att bli fri från problemen? Hur mår man under kuren med Kiselgur

 4. Amanda October 24, 2017 at 4:33 pm - Reply

  Hej!
  Har precis fått hem ParaZap-kuren men blir osäker på doseringen.
  På förpackningen står: nejlika 3 kapslar dagligen(102 kapslar).
  Power W 7 kapslar dagligen (77kapsalar)
  Svart valnötsskal, 2 tsk. 1 droppe första dagen, öka till en droppe om dagen i fem dagar.

  Power w kommer med detta räcka i 11 dagar, nejlikan i 34 dagar och dropparna, okänt 😂

  Verkar detta stämma? Hur gör du med doseringen?

  Mvh Amanda

  • Amanda October 28, 2017 at 8:42 am - Reply

   Hittade svar så du kan förbise min fråga 🙂

 5. Karmen August 5, 2018 at 2:02 pm - Reply

  Är det okej att genomföra en candida-kur med Syclovir och Living Cleanse samtidigt som man kör på Hulda Clarks ParaZap? Jag äter carnivore och har känt att candida-produkterna sätter igång magen.

  Tack!

  • Mia Tjärnlund August 5, 2018 at 6:25 pm - Reply

   Det kan jag tyvärr inte svara på. Jag har ingen erfarenhet av Candida-kurer.
   hälsar Mia

 6. Ulrika October 15, 2018 at 2:11 pm - Reply

  Hej,
  jag funderar på att köra mop up kuren då jag precis haft springmask. Ska man äta 2×400 mg Q10 per dag i 21 dagar eftersom du skriver 42 tabletter. Och 3 x500 mg L-cysteine per dag i 21 dagar. Kan inte hitta ozonerad olivolja någonstans. Det kanske inte behövs. Just nu verkar Parazap vara slut överallt.

  Hälsningar
  Ulrika

 7. Lasse October 20, 2018 at 10:13 pm - Reply

  Går det inte lika bra med Vermox eller liknade ? Helt sannt så avmaskar man ju husdjuren då och då och maskinfektioner är ju ett stort problem i världen och många rese ju …

 8. Åsa Miller November 9, 2018 at 1:08 pm - Reply

  Här finns ozonsalva http://www.oxysalva.se

Leave A Comment