Knaprigt fröknäcke (glutenfritt, mjölkfritt)

//Knaprigt fröknäcke (glutenfritt, mjölkfritt)

Knaprigt fröknäcke (glutenfritt, mjölkfritt)

Att göra eget ekologiskt gluten- och mjölkfritt fröknäcke är så enkelt att det inte går att misslyckas. Och med tillräckligt mycket salt på så blir det så gott att det är omöjligt att sluta äta. Så här kommer ett snabbt och lätt recept på en sats fröknäcke som med lite tur räcker hela eftermiddagen.

Knaprigt fröknäcke

1 plåt

  • 2 dl rismjöl
  • 3/4 dl solroskärnor
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 tsk flingsalt
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 1 tsk fiberhusk

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser. Låt smeten svälla till sig i minst en kvart så att fiberhusken suger upp vätskan ordentligt. Bred ut på bakplåtspapper på plåt, så tunt som det bara går men fortfarande så att smeten håller ihop. Låt stå i ugnen i minst 60 minuter. Ta ut och skär i lagom stora bitar innan det har hunnit svalna. Förvara i en icke tillsluten förpackning för att behålla knäcket krispigt.

By | 2017-04-14T22:04:09+00:00 april 14th, 2017|Categories: Recept|Tags: , , , , |2 Comments

2 Comments

  1. Annika Mischke maj 17, 2017 at 3:35 f m - Reply

    Hej! Vi har ett recept som är typ exakt samma men med majsmjöl istället för rismjöl. Undrar om skillnaden är mer ”smak” eller mer ”nyttighet”..? Får prova! Lagom stora bitar tycker jag är enklast att få genom att skära/markera med kniv precis innan gräddningen, då är det bara att ”bryta” knäcket när det har svalnat helt (istället för att behöva passa det under svalnandets gång).

    • Mia Tjärnlund maj 18, 2017 at 10:23 e m - Reply

      Det är nog snarlikt vad gäller både smak och nyttighet. Jag använder sällan majsmjöl själv utan använder mest rismjöl när jag vill ha ett mjöl som har neutral smak och är mest likt vanligt mjöl i konsistensen. Vad gäller både majs och ris så är det bra om man hittar ekologiskt mjöl dock med tanke på risken för GMO. Tack för tips med brytning! Det ska jag göra nästa gång.

Leave A Comment