Mumsigt fröbröd (glutenfritt, mjölkfritt)

//Mumsigt fröbröd (glutenfritt, mjölkfritt)

Mumsigt fröbröd (glutenfritt, mjölkfritt)

För den som vill lägga om sin kost till något renare och hälsosammare så är några av de första valen oftast att ta bort gluten, mjölk och socker. Och det är verkligen superbra val som gör enormt mycket för välmåendet! Men det kan vara svårt att veta vad man ska äta istället när man är van att snabbt kunna bre sig en macka eller ta sig en skål med fil och flingor.

Ett viktigt följdval blir då att inte falla i lockelsen att bara byta ut sin vanliga mat mot gluten-, mjölk- eller sockerfria ersättningsprodukter. Många sådana alternativ är nämligen tyvärr ofta oerhört processade och fulla med konstigheter. Nej, tricket är att lära sig att köpa, laga och äta annorlunda, ren mat istället. Men det tar lite tid att ställa om sig. Och det kräver tillfälligt en lite större insats att våga ändra på gamla inarbetade vanor.

Här kommer ett recept på ett underbart mumsigt gluten- och mjölkfritt fröbröd som du snabbt svirar ihop och som är långt mycket nyttigare än de glutenfria bröd som hittas i mataffärens frysdisk. (Det är en tolkning på ett recept som den superinspirerande @deliciouslyella experimenterade fram för ett antal år sedan.)

Jag bakar alltid två åt gången, låter det svalna, skivar upp det och fryser in i skivor. Sedan är det bara att plocka fram en skiva och stoppa i rosten när lusten faller på.

Mumsigt fröbröd

1 limpa

  • 2.5 dl mjöl på råris, quinoa eller bovete
  • 2.5 dl mandelmjöl
  • 2.5 dl mixade pumpafrön
  • 1 dl hela pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 3 msk fiberhusk/psylliumhusk
  • 2 msk chiafrön
  • 2 tsk örtsalt (jag mortlar mitt eget av himalayasalt, rosmarin, timjan, basilika och oregano)
  • 5 dl kallt vatten

Mixa 2.5 dl pumpakärnor fint. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Slå över det kalla vattnet och blanda noga. Låt degen stå till sig och svälla, gärna i en timme. Om den är det minsta blöt när den har stått till sig, tillsätt lite extra fiberhusk för att få den torr och fin. Sätt ugnen på 180 grader.

Smörj en brödform med kokosolja. Tryck ner degen i formen och sätt in på ett galler mitt i ugnen. Efter ca 40 minuter, ta ut brödet och lösgör det försiktigt från formen med hjälp av en smörkniv. Lägg sedan in brödet igen, utan form direkt på gallret och med undersidan upp den här gången. Efter ca 15 minuter, ta ut brödet och låt svalna under en handduk.

 

By | 2017-03-23T12:44:25+00:00 March 23rd, 2017|Categories: Recept|Tags: , , , , , |0 Comments

Leave A Comment