Arnika – ett måste i hemapoteket

En gång bröt jag en tå. Ni vet när man råkar sparka in foten i något hårt? Jag gjorde så, fast jag sparkade in foten i hälen på min lillkille istället. Jättehårt tydligen. Och en av mina småtår måste ha fått ta hela smällen. Lillkillen fick inte en skråma som tur var.

Första hjälpen för bruten tå

Hur som, min första reaktion när jag fick tillbaka någon slags sinnesnärvaro, var att försöka lägga något kallt på tån. Men det smärtade så oerhört att det var helt omöjligt. Jag lade istället foten i högläge och försökte fokusera på mina andetag. Ett i taget, minut efter minut, ända tills det hade gått någon timme och smärtan började bli uthärdlig igen. Då kom jag på att Arnika-salvan jag alltid har i mitt hemapotek borde kunna vara till hjälp.

Det var den. Jag smorde på riklig mängd salva på, under och omkring tån och kringliggande tår och efter bara några minuter så klingade den värsta smärtan av. Jag använder nu salvan varje kväll innan jag ska sova och det hjälper minst lika bra som smärtstillande medicin skulle ha gjort. Ni vet, man gör ingenting åt brutna tår. Det är liksom bara att härda ut.

Arnika – en suverän läkeväxt

Arnika (slåttergubbe) är en av våra viktigaste läkeväxter och den används som extrakt i många av dagens läkande salvor. Arnika har förmåga att återställa strukturskador i vävnad, muskler och skelett och lämpar sig särskilt bra vid akuta skador så som stukningar, vrickningar, klämskador, hjärnskakning, bulor och blåmärken. Den stärker blodcirkulationen, lindrar smärta och tar ner svullnad. Man kan med fördel ta Arnika före och efter operationer för att minska chocken hos kroppen och minimera blåmärken och svullnader.

Arnika fungerar också bra vid led- och muskelsmärtor, ryggskott, träningsvärk, växtvärk, inflammationer i muskler, onda knän eller armbågar och åderbråck. Även gamla skador kan behandlas med Arnika eftersom den sätter fart på det som har stagnerat och stimulerar läkning. Den har lika bra effekt på människor som på djur, men bör inte användas av gravida.

Arnika finns att få tag på i olika form – som essens, homeopatiska droppar eller tabletter, gel eller salva. Jag använder Weledas arnika-salva och den går att få tag på här (adlink).

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *