Att uttrycka tacksamhet

Något av det mest effektiva man kan göra för att börja leva mer ifrån hjärtat och skapa sig en meningsfull och lycklig tillvaro, är att börja uttrycka tacksamhet för det vi har. Speciellt i ett land som vårt, där det är stort fokus på ägande, konsumtion, yttre attribut, titlar och inkomster. Då är det lätt att glömma bort vad som verkligen spelar roll.

Att varje dag uttrycka och formulera vår tacksamhet får oss att stanna upp och fundera på vad det är som verkligen skänker oss glädje i livet. Det hjälper oss ur martyrskap och lär oss hitta mening i de prövningar vi utsätts för. Över tiden inser vi förhoppningsvis att vår tacksamhetslista fylls med ögonblick, vänliga gester och relationer snarare än prylar eller prestationer. Ett barns snusande andetag i örat, ett gapskratt eller ett oväntat samtal kan snabbt läka en dag av konflikter, vardagstristess eller missförstånd. Det blir en effektiv övning i att lära oss leva i nuet.

Tacksamhetsövning

Här kommer ett enkelt förslag på hur man kan formulera sitt tacksamhetsmantra, som med fördel kan sägas precis innan ögonen sluts för natten. Kvällen är ett bra tillfälle eftersom det ger oss en möjlighet att reflektera över dagens händelser på lite distans. Även de sämsta av dagar har ögonblick vi kan minnas med tacksamhet, och med lite övning så kan man så småningom börja vända händelser som man i stunden upplevt som negativa, till något positivt att ta lärdom av.

Ikväll är jag extra tacksam för:

  • den underbart klara himlen och solens strålar
  • att mitt barn/min man/min mamma/min vän/min kollega valde att prata med mig om något som kändes jobbigt
  • att mitt barn/min man/min mamma/min vän/min kollega valde att dela med sig till mig om något som var roligt
  • att jag hade möjlighet att ge mig själv ett helt yogapass utan avbrott
  • att jag höll ut och hittade tålamod när mitt barn var ledset och argt
  • att jag åkte och handlade mat fastän jag inte hade lust
  • att jag tog en promenad och hörde fåglar kvittra

Testa att varje kväll i minst 21 dagar avsluta dagen med att säga, skriva ner eller tänka på minst tre saker som du är tacksam för. Låt gärna barnen göra detsamma innan de sluter ögonen på kvällen. Att somna tacksam är en snabb och enkel genväg till både en god natts sömn och ett mer glädjefyllt liv. Jag lovar att du aldrig kommer att sluta.

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *