Bättre pigment med naturligt solskydd

Det är lätt att tro att vårt pigment är en sådan sak som vi inte kan göra så mycket åt. Att det är medfött och att vi helt enkelt får acceptera det som det är. Men det är fel! Som så mycket annat är det nämligen så att en stor del av vårt pigment styrs av kroppens inre miljö och den kan vi absolut påverka.

Solen är inte farlig, utan livsviktig

De många larm om hudcancer som har överöst oss de senaste åren har gjort oss rädda för solen. Rädslan leder till att vi drar oss undan solens strålar och smetar in oss med solkrämer i tid och otid för att skydda oss mot allt det där farliga. Men att undvika solen och därmed den naturliga process som den initierar när dess strålar når vår hud är ett riskabelt spel som kan sätta vår hälsa ur spel.

För solen är trots allt livsviktig! Utan solen finns det inget liv. Solens strålar är katalysatorn till naturens viktigaste process – fotosyntesen. Fotosyntesen är den process där levande organismer med hjälp av solljus omvandlar koldioxid och vatten till energi. I denna process bildas även syre, livsviktigt för människor och djur. Människor och djur andas i sin tur ut koldioxid och systemet för liv är på så sätt helt slutet. Placerar du alltså möss i en lufttät, sluten glasbehållare tillsammans med gröna växter, så kommer de överleva och trivas. Men den här processen kan bara fortgå om det finns tillgång till solljus.

Det är alltså inte solen i sig som är farlig för oss, utan snarare tvärtom – den är livsviktig!

Vad händer i kroppen när vi tar emot solljus?

Det som händer i kroppen när solens strålar når vår hud är att det D-vitamin som finns i huden triggas av UV-ljuset till att påbörja sin syntes. Syntesen innebär att D-vitaminet omvandlas, föst i levern, sedan i njurarna, till det färdiga D3-vitamin som kroppen sedan kan ta upp och använda i en mängd olika processer i kroppen såsom att pigmentera huden, bygga upp skelettet och sköta musklernas sammandragning.

Upptaget av D3-vitaminet sker i tolvfingertarmen och för att upptag ska kunna ske behöver lättupptagligt kalcium finnas tillgängligt i tarmen. Det här betyder alltså också att kroppen inte kan ta upp tillräckliga mängder med kalcium utan tillräckligt med D3-vitamin. Brist på endera D-vitamin eller kalcium kan således leda till benskörhet, karies, muskelsvaghet och sämre hormonbalans. D-vitaminbrist i sig har länkats till tillstånd såsom hjärtsvikt, stroke och MS.

Det absolut viktigaste att inse här är alltså:

  • att solens UV-strålar mot vår hud är nödvändiga för att vår kropp ska bilda D3-vitamin
  • att D3-vitamin och kalcium samspelar och att vi behöver både och för att processer som t.ex. pigmentering ska fungera

Orsaker till D-vitaminbrist

Många av oss vet ändå att D-vitamin är viktigt och att många av oss här uppe i Norden lider brist på det, men visste du att några av de vanligaste orsakerna till d-vitaminbrist är minskad produktion i huden på grund av:

  • begränsad solexponering
  • solskyddsanvändning  – SPF 8 minskar syntesen med 92,5 %, jämfört med syntes i huden utan någon SPF
  • mörk hud – hudmelanin minskar syntesen med 99 % jämfört med opigmenterad/ljuspigmenterad hud
  • stigande ålder – 75 % minskad hudsyntes vid 75 års ålder jämfört med hudsyntesen vid 25 års ålder

De flesta solskyddsfaktorer som finns i butikernas hyllor hindrar alltså inte bara kroppen från att bilda D-vitamin, de är dessutom direkt skadliga för oss att smörja in vår och våra barns hud med. Upptaget genom huden är så effektivt att vi måste räkna med att kunna äta det vi väljer att smörja på vår hud, och det är inte många solskyddskrämer som känns speciellt lockande att stoppa i munnen.

Att inte vistas i solljus eller att smörja in sig med solskyddsfaktor så snart solen kommer fram kan alltså lätt bli en spiral som leder till D-vitaminbrist och allt sämre hälsa på sikt. Vi måste alltså istället tillhandahålla det som kroppen behöver för att upptaget ska kunna ske ordentligt och utan negativa effekter såsom röd och bränd hud.

Solskydd inifrån med kalcium

Så om man ändå vistas i solen men är väldigt blek och lätt blir röd, bränd och får nya prickar och födelsemärken, beror det alltså troligtvis på att kroppen inte har något lättupptagligt kalcium tillgängligt när D3-vitaminet når tarmen. Om det inte finns kalcium att tillgå så kommer kroppen nämligen hellre bränna huden än att ta kalcium ur depåer som skelett osv.

Genom att se till att kontinuerligt tillföra kalcium i lättupptaglig form under dagen i solen, så ser du alltså till att kroppen kan öka upptaget och kan bilda pigment. Du blir brun. (Dessutom får du starkare ben och tänder på kuppen.)

Kalcium ifrån mjölkprodukter räknas inte som kalcium i lättupptaglig form, eftersom många av oss inte kan bryta ner mjölkprotein ordentligt. Nej, den bästa källan till kalcium är lättupptagligt kalk upplöst i vatten eller kalktabletter, som exempelvis den här ph-kalken från ph-balans. Den är i pulverform som löses i vatten. 1-2 msk per dag löst i en liter vatten under sommarhalvåret är toppen att få i sig.

Recept på naturligt solskydd

Utöver den viktigaste ingrediensen av alla, kalcium, så kommer här mitt bästa recept på ett naturligt solskydd som fungerar både för vuxna och barn även den soligaste av dagar. (Notera dock att det här inte representerar ett fullgott, dagligt intag av kosttillskott. Det finns istället beskrivet i det här inlägget.)

– Ta följande kosttillskott (extra) på morgonen den dagen du vet att du kommer tillbringa delar i solen: kalcium, k2, D-vitamin och betakaroten (adlink)

– Smörj in huden med ekologisk kokosolja innan du går ut i solen

– Sippa på en blandning av 1-2 msk kalk utspätt i 1 liter vatten kontinuerligt medan du är i solen. En stor mun i kvarten ungefär.

– Naturliga källor till viktiga antioxidanter och betakaroten är nässelpulver och nyponpulver. Drick gärna din gröna superdryck morgnar som denna. Det gör underverk för pigmentet.

Med detta solskydd håller du dig skyddad, även i stark sol mitt på dagen. Fortfarande gäller såklart att vistas i solen med måtta under de starkaste timmarna, men om du gör som beskrivet ovan så slipper du smörja in din hud med en massa solkräm som inte på något vis gör den gladare, hur ekologisk den än är. Du slipper dessutom vara orolig för att vistas i solen.

Förresten, du vet väl att det finns solljus alla dagar året runt, trots moln? Det är därför det är så värdefullt att vara utomhus i dagsljus varenda dag, oavsett hur himlen ser ut.

Ha en skön dag i solen!

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *