Boosta din hälsa med leverrening

Ett av de viktigaste och samtidigt hårdast belastade organen i kroppen är utan tvekan vår lever. Här nedan beskrivs ett av de mest effektiva sätt vi kan rena vår lever på och därigenom öka dess funktion och vårt välmående.

Värt att veta om levern

Levern är vårt största inre organ och den sitter högst upp i buken på vår högra sida, skyddad av de nedersta revbenen. Levern har en mängd olika uppgifter, men dess huvudsakliga funktion är att ta hand om och oskadliggöra de för kroppen främmande ämnen som dagligen genomströmmar våra kroppar. Det kan vara allt ifrån toxiner och främmande proteiner till virus och parasiter som kommer in i kroppen genom oren eller onaturlig mat, luftföroreningar, kemiska tillsatsämnen från mat eller skönhetsprodukter, läkemedel, cigarettrök, alkohol, gluten mm. Att levern fungerar som den ska är alltså livsviktigt för att kunna upprätthålla en god hälsa.

Levern har ofta nedsatt funktion

Med tanke på hur hårt ansatt vår lever är under vår livstid så är den i behov av storstädning hos många av oss. En lever som inte fungerar optimalt klarar inte av att föra ut gifter ur kroppen i samma takt som de tillförs, vilket får till följd att en större andel toxiner börjar läcka ut i blodet och skapa inflammation på olika ställen runt om i kroppen. Symptom som trötthet, värk, illamående, orkeslöshet, allergier, känslig/kliande hud, färglös avföring och att man lätt får blåmärken kan alla tyda på att leverns funktion är nedsatt och att den inte klarar av att eliminera alla gifter från kroppen.

Gallstenar

Teorin bakom leverreningen är att vi alla har gallstenar i olika stor utsträckning och att stenarna uppkommer när levern försöker skydda kroppen från virus och parasiter genom att kapsla in dem i håligheter i levern. När levern sedan producerar galla, som via gallgångarna förs ner i gallblåsan, så förs dessa stenar med och blir liggande i gallblåsan. Ju fler de blir desto sämre blir trycket när gallblåsan pressar ut gallan och stenarna får svårare och svårare att lämna kroppen. Om de en dag blir tillräckligt stora eller många eller fastnar i någon av gallgångarna, så kan man få akuta besvär i form av kraftig smärta. Vid en operation är det då gallblåsan som ryker. Tyvärr är det ingen permanent lösning att operera bort gallblåsan eftersom stenarna kommer fortsätta bildas i levern, utan det är bara en åtgärd som ger tillfällig lättnad och offrar ett organ som många gånger hade kunnat repa sig med livsstilsförändringar. Utan gallblåsa är det sedan återigen svårare för kroppen att bygga upp en större mängd galla och man kan i värsta fall få kroniska problem med matsmältningen i form av diarré, gaser eller uppblåsthet.

En effektiv reningskur

Leverkuren är en kur som bygger på att vi med hjälp av våra naturliga fysiologiska funktioner kan trigga levern och gallblåsan att göra sig av med dessa stenar helt utan kirurgi. Metoden är omtvistad, men av de som har testat den så är det få som tvivlar på dess effektivitet. När man har upplevt fördelarna av en avlastad lever och gallblåsa är det snarare så att man vill göra det igen.

Levverreningen är alltså en av de mest effektiva kurer man kan göra för att förbättra sin hälsa. Man kan bli av med mycket besvär redan efter en enda kur (såsom allergier, eksem och matsmältningsproblem), men bäst effekt får man om man gör kuren 1-2 gånger om året. Den går att göra med eller utan gallblåsa och det gör inte alls ont, inte ens när stora stenar kommer ut. I värsta fall kan man må lite illa, men oftast är det helt odramatiskt.

Därför fungerar det

Kuren går ut på att man genom att äta väldigt fettsnålt under en förmiddag låter så mycket galla som möjligt samlas i gallblåsan så att det bildas ett övertryck. Samtidigt dricker man epsomsalt (magnesiumsulfat) som har en avslappnande och laxerande effekt. När trycket i gallblåsan är högt dricker man sedan en oljeblandning som får gallblåsan att reagera kraftigt och stenarna pressas då ut ur gallblåsan av trycket. Eftersom gallblåsan är förbunden med tunntarmen lämnar stenarna kroppen med avföringen.

Kuren tar bara ett dygn från start till klart och man behöver väldigt få ingredienser. Den dagen man börjar kuren kan man fungera alldeles som vanligt och vara iväg hemifrån osv. Man bör dock inte träna och utsätta kroppen för extra påfrestningar och man behöver ställa in sig på att gå och lägga sig klockan tio prick. Dagen efter får man förvänta sig diarré under förmiddagen och det är egentligen då man är som mest bunden till att hålla sig i närheten av en toalett.

INSTRUKTIONER – LEVERRENING

Här kommer en lite förenklad variant av kuren. De ursprungliga instruktionerna till kuren finns att läsa här, men jag har alltid gjort den som jag beskriver nedan.

Se till att ha olivolja (en riktigt bra kallpressad), epsomsalt (adlink) och grapefrukt hemma. Det är egentligen allt du behöver och kostar dig ungefär en 50-lapp.

Dag 1:

Fm. Ät en lätt frukost och en lätt lunch, främst baserad på kolhydrater. Lite protein är ok, men undvik fett. Frukt, sallad, gröt eller müsli funkar alldeles utmärkt.

14.00 Ät och drick inget efter denna tidpunkt. Blanda iordning 7,5 dl vatten och 4 msk epsomsalt som du ställer i kylen.

18.00 Drick 1,5-2 dl av lösningen. (Bläk, men nu har du redan gjort en tredjedel av jobbet.)

20.00 Drick 1,5-2 dl av lösningen. (Dubbelbläk! Du befinner dig nu enligt mig på det värsta stället i hela kuren. Hungrig och med en vidrig smak i munnen, magen full av vatten. Håll ut! Snart känns det bättre.)

21.45 Blanda ihop 1,5 dl olivolja med 2 dl färskpressad grapefrukt och skaka ihop blandningen kraftigt. Gör dig iordning för sängen.

22.00 Drick oljeblandningen. (Halleluja! Att olja och grapefrukt kan smaka så gudomligt gott!) Lägg dig direkt raklång på rygg eller på höger sida med benen uppdragna och ligg alldeles stilla i minst tjugo minuter. Det är nu stenarna pressas ut ur gallblåsan och om du är känslig kan du nästan känna hur stenarna ploppar ur, utan att det gör det minsta ont. Sov nu så gott det går.

Dag 2:

6-7. Försök pina i dig 1,5-2 dl av epsomlösningen igen. Detta för att få en laxerande effekt. Om du kan och vill kan du göra samma sak igen kl 8, men själv struntar jag alltid i det. Försök sedan somna om och håll dig i närheten av toaletten. Stenarna kommer troligtvis inte första gångerna du går, utan efter några timmar.

10. Nu borde det börja komma stenar om du har några. Stenarna flyter på ytan och är grå, bruna, gröna eller rödaktiga. Kan komma fem eller hundrafem. De varierar alltså i både antal, storlek och färg. Fascineras och spola.

12. Nu kan du börja äta som vanligt igen. Ta det lite varligt i början bara. Magen bör vara som vanligt under eftermiddagen igen. Heja dig! Du har just gjort din kropp en fantastisk tjänst!

Resultat i form av mer energi

Jag har själv gjort den här kuren 1-2 gånger om året de senaste fyra-fem åren. Störst effekt fick den första gången. Det var även då det kom ut flest och störst stenar. De senaste gångerna har det inte kommit speciellt många stenar utan mer grus, som jag tänker på sikt hade kunnat utvecklas till större stenar. Jag har också gjort kuren både utan och med föregående rekommenderade parasitkurer (se nedan) och har inte känt någon större skillnad mellan gångerna.

Min personliga erfarenhet är att man känner sig lätt, ren och full av energi några dagar efter kuren. Precis som efter detox vill man inte skita ner systemet igen efter genomgången kur, vilket troligtvis hjälper till så att effekten håller i sig längre. Men det märks att kroppen får en boost och att systemet tar hand om toxiner mer effektivt. Tankarna klarnar!

Så även om du är skeptisk eller lite skraj så är detta något du bara måste prova. För egen del så vet jag i alla fall att jag hellre har stenarna nedspolade i toaletten än inne i min kropp.

Jag önskar dig lycka till på din resa mot bättre hälsa!

_______

Vem har skapat leverreningskuren?

För den som inte känner till Hulda Clark så kan man börja med att läsa hennes något kontroversiella bok The cure for all diseases. Den handlar dock till stor del om parasiter och om man inte vill ge sig in i parasitträsket (jag skriver så därför att det är en rätt tuff mental insikt att ta till sig att vi alla är mer eller mindre infesterade av parasiter) så kan man ge sig själv en mjukstart och bara börja med leverreningen så som den är beskriven här ovan.

Om man är intresserad av fler liknande reningskurer så har Hulda dock även beskrivit ett gäng andra.

  • Mag- och tarmkur
  • Parasitkur
  • Njurrening

De finns alla beskrivna i detalj här. Tänk på att alla kurer går att köpa som färdiga kit och att du inte behöver införskaffa alla örterna separat. Jag har länkat till några av kurerna i min köpguide – Kurer & Bot.

Hulda själv rekommenderar att man börjar med en parasitkur, följt av en njurreningskur för att få bästa möjliga resultat av leverreningen.

Vanliga frågor om leverrening

Fråga: Kan man göra en leverrening när man är gravid?

Svar: Nej, man bör inte göra en leverrening när man är gravid. Alla detox- och reningskurer bör man vänta med tills efter graviditeten eftersom de frisätter gifter som lagrats i kroppen. Fostret är ju som bekant extra känsligt när det är under utveckling i magen, så vänta tills den lille är ute. Sedan kan du köra järnet.

Fråga: Kan man göra en leverrening när man ammar?

Svar: Enligt upphovskvinnan själv så kan leverrening göras redan 2-3 veckor efter förlossning och utan påverkan på bebisen. Det är ju endast epsomsalt och olivolja som man häller i sig, vilket är helt ofarligt för bebisen. (Det finns säkerligen en hel del värre saker som våra ammande bebisar utsätts för dagligen.) På flera forum finns berättelser från helammande mammor vars bebisar har varit helt opåverkade av kuren.

Den enda risken jag kan komma att tänka på är att en potentiell vätskebrist, till följd av diarrén, skulle kunna påverka ifall man har en tendens att sina i mjölken. Men eftersom kuren är så kort (kl 14.00 till morgonen därpå), så kan man i så fall se till att dricka ordentligt med vatten på förmiddagen innan och efter.

Fråga: Kan man göra en leverrening när man äter medicin?

Svar: Nej, man bör inte ta medicin eller kosttillskott samma dag som man gör kuren just för att inte belasta levern i onödan. Du får själv avgöra om du kan avstå din medicin under en dag eller inte.

Fråga: Gör det fruktansvärt ont? Kissar man ut stenarna?

Svar: Man kissar inte ut gallstenarna utan de kommer ut andra vägen, i sällskap av diarré pga epsomsaltet som är laxerande. Epsomsalt (magnesiumsulfat) är även avslappnande och när man tar det vidgas de gångar och håligheter som finns i levern och släpper ifrån sig leverstenar och grus. De färdas via levergången ner till gallblåsa och gallgång som är direkt förbunden med tarmen. De stenar som finns i gallblåsan sedan tidigare blåses ut av trycket som uppstår då den från upplagrade gallan forceras ut av fett blandat med grapejuice. Alla stenar kommer alltså ut via tarmen och inte via urinblåsan.

Fråga: Kan inte stenarna fastna? Det är väl därför man opererar gallstenar?

Svar: Alla stenar som finns i levergångarna har ju teoretiskt sett redan fastnat. Annars hade de förts ut ur kroppen naturligt. Det finns såklart en risk att en sten kan fastna på ett nytt ställe, men lever- och gallgångarna vidgas avsevärt på grund av den starkt avslappnande effekten av epsomsaltet vilket hjälper stenarna att komma loss och föras framåt från befintlig position, förhoppningsvis hela vägen ut. Det finns många som vittnar om stenar på flera centimetrar som kommit ut utan obehag. Bäst är dock om man har möjlighet att göra kuren flera gånger för att få ut alla stenar, eftersom varje rensning ökar möjligheten för kroppen att göra sig av med de stenar som fastnat längre upp i levern.

Fråga: Jag fick kraftig diarré redan på kvällen. Varför?

Svar: Normal diarré andra dagen av kuren är att förvänta sig av epsomsaltet som har en laxerande effekt. Om man får kraftig diarré eller illamående så är man antagligen känsligare för effekten av epsomsaltet. Jag skulle i så fall minska intaget till dryga hälften både på kvällen och morgonen. Har man redan en diarré som har satt igång morgonen efter så behöver man inte dricka ytterligare epsomsalt efter det.

Fråga: Jag fick bara ut en gröngul soppa, inga stenar. Kan det vara bra ändå?

Svar: Gröngul soppa är absolut bra att få ut. För att citera Hulda. ‘Sometimes the bile ducts are full of cholesterol crystals that did not form into round stones. They appear as ”chaff” floating on top of the toilet bowl water. It may be tan colored, harboring millions of tiny white crystals. Cleansing this chaff is just as important as purging stones.’

Fråga: Min vän som gjorde en leverrening på 70-talet fick ut stenhårda stenar. Mitt resultat var snarare mjukt klumpat fett. Hur kommer det sig?

Svar: Det känns logiskt att det finns mängder med olika utseenden, konsistenser och storlekar av stenar och grus beroende på hur stenen har bildats och hur länge den har legat och hårdnat. Det finns en bra beskrivning av olika typer av stenar på leverkurens hemsida för den som är intresserad att analysera. Jag tror dock att man kan bli tokig om man försöker läsa sig till en sanning om stenarna då det är så vilt debatterat. Det enda som verkligen fungerar är ju att testa kuren och känna efter hur man mår efteråt jämfört med innan, oavsett vad det är som kommer ut.

Fråga: Var får jag enklast tag på ingredienserna?

Svar: Epsomsalt är nog det enda som är lite lurigt att få tag på. Det kan finnas i välsorterade hälsokostaffärer, men jag beställer alltid på nätet. Om du googlar ‘köpa epsomsalt’ så får du upp flera olika bra webshopar som säljer. Ekologisk kallpressad olivolja och grapefrukt köper du i mataffären.

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Hej!
    Jag har letat efter epsom salt på nätet och det står altid att det används för utväretes bruk. Får man använda det i leverrening?