Dricker du selleri-juice än?

En stor trend av en anledning

De senaste månaderna har det blivit en stor internationell trend att börja sin dag med ett glas sellerijuice. Det var när Anthony Williams släppte sin bok Medical Medium (adlink) som selleri-juicandet fullkomligen exploderade. I den berättar han om sellerins fantastiskt läkande egenskaper för i princip alla sjukdoms- och ohälsotillstånd.

Och det är inte utan anledning som sellerin har blivit så populär. För den som har provat är det tydligt att det ligger mycket i det som Anthony beskriver.

En rad fantastiska egenskaper

Fördelarna med sellerijuice är många, men framför allt så innebär den en enorm hjälp för din kropps kanske viktigaste organ när det kommer till att återta kontrollen över din hälsa, nämligen din lever.

Sellerijuicen:

 • Renar din lever från toxiner och tungmetaller
 • Låter din lever återskapa friska leverceller
 • Innehåller viktiga saltgrupper som har förmåga att dra gifter och tungmetaller ur hjärnan
 • Innehåller viktiga saltgrupper som renar hjärnans neurotransmittrar och därmed ökar signalstyrkan dem emellan
 • Återställer magsyrabalansen vilket ger en mycket mer effektiv matsmältning och ett ökat näringsupptag
 • Ersätter förlorade elektrolyter och balanserar kroppens Natrium/Kalium-nivåer. Kaliumjoner inne i våra celler sköter tillsammans med natriumjoner, som huvudsakligen finns i vätskor utanför cellen, vätskebalansen i vår kropp – oerhört viktigt för ditt välmående och för hur kroppen kan tillgodogöra sig och använda det vatten som du dricker.

Min erfarenhet av sellerijuice

Själv har jag druckit sellerijuice till och från i snart ett år, och sedan i November dricker jag dagligen 5 dl färskpressad sellerijuice på tom mage varje morgon. Jag planerar inte att sluta inom någon framtid alls faktiskt. Det är nämligen precis så fantastiskt som man skulle kunna tro när man läser om det! Jag upplever enorma hälsofördelar. Bland annat:

– Mycket klarare och skarpare i hjärnan

– Orkar prestera jämnt under mycket större del av dagen

– Mer energi

– Ökat lugn (som troligtvis kommer från att jag vågar lita på att kroppen och hjärnan orkar hela dagen)

– Sover bättre

– Mycket klarare och finare hy

– Delar av födelsemärken som skorpar sig och faller av

– Ett svid som jag alltid har haft inne runt höftleden, bak mot sätesmuskelns fäste någonstans, har försvunnit! Det är helt galet för det har inte försvunnit efter tio års yogande, men försvann efter tre veckors dagligt juicande

Som ni ser och hör så är jag fullkomligen frälst och jag rekommenderar sellerijuice till alla. (Men ni som bor i Helsingborg får gärna ta det lite lugnt så att ni inte köper slut på sellerin 🙂

Gör så här

Skölj sellerin och skär av så lite som möjligt. Jag brukar bara skära bort lite av roten så att jag kan lossa varje stjälk och sedan ta bort om det är något dåligt. Bladen gör du som du vill med. De gör juicen bittrare i smaken om du tar med dem.

Kör sedan sellerin genom din juicer. Om du inte har någon juicer så går det lika bra att mixa sellerin med lite vatten och sedan pressa genom en finmaskig sil.

Så hanterar du smaken

Smaken är verkligen speciell, det går inte att bortse ifrån. Men det går inte heller att bortse ifrån att man vänjer sig vid smaken efter hand och att vi måste acceptera att vår kropp behöver vissa saker, trots att det inte smakar gudomligt gott. I den insikten sitter den största faktorn till huruvida du kommer kunna ta del av sellerins läkande egenskaper eller inte. Men en sak som i alla fall lindrar smaken lite grann är att dricka med sugrör. Och går det bara inte så späd ut juicen med gurka eller äpple till en början för att sedan öka andelen selleri så mycket du kan med tiden.

Så gör du med barnen

Barn kommer troligtvis inte gladeligen svepa i sig sellerijuice om de inte sedan tidigare har blivit vanda vid smaken i sin kost. Men barn har ju lika stor nytta som vuxna av att dricka juicen så det är väl värt ett försök att få in det i deras dagliga rutin. Ett trix för att få dem att vänja sig vid smaken är att börja med ren gurkjuice och sedan med tiden börja lägga till små bitar av selleri för en långsam tillvänjning. Så småningom kanske de kan dricka hälften hälften gurka och selleri, vilket är fantastiskt bra och bra nog för deras lever. Ett annat trix är att låta dem dricka i en flaska med sugrör. Det blir lite roligare och sugröret liksom mildrar smaken lite.

Mina större barn (10 och 12) mutade jag rätt och slätt med pengar för att de skulle börja dricka juicen. De fick 20kr per dag i tre veckor för att dricka 1-2 dl gurk/sellerijuice. De fick själva hålla koll på sin inkomst genom att kryssa i ett litet schema som satt på kylskåpet. Och det fungerade! Efter bara några dagar frågade de själva efter juicen (och en av dem började äta massor av mer gurka än vanligt). Efter någon vecka hade de slutat grimashera när de drack den, trots en större andel selleri. Och efter ytterligare någon vecka började en av dem be om att få äta en liten bit selleri innan jag lade den i juicern. Helt ofattbart om du frågar mig. Nu är vår överenskommelse att juicen ingår som en del i att få sin månadspeng varje månad. Och alla är glada och nöjda med det.

Läs böckerna

Så om du inte redan är övertygad genom att läsa den här artikeln, så måste jag rekommendera dig att läsa någon eller båda böckerna Medial Läkning (adlink) och Liver Rescue (adlink)(boken finns bara på engelska) av Anthony Williams. Man får ett helt nytt perspektiv på sin kropp och framför allt sin lever.

Skaffa utrustning

Och om du inte redan har en mixer och/eller en juicemaskin så är det dags att skriva upp det på önskelistan. Det finns i otroligt varierande prisklasser, men om du använder dem mycket och har en slant att lägga så kommer här mina absoluta favoritmaskiner.

 • Vitamix (adlink). Mixer/Blender. Den här modellen är tyvärr utgående
 • BlendTec (adlink). Mixer/Blender. Finns i flera färger
 • Angel Juicer (adlink). Slowjuicer deLux

Lycka till med sellerin och juica lugnt!

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 • Tack för dessa tips! Ska definitiv börja med detta! Har ett par frågor du kanske kan svara på 😊
  Gör du en större sats med juice och förvarar i kylen (hur länge håller det sig i så fall?) Eller gör du ny juice varje morgon?
  Hur ser ditt recept ut? Set att många blandar i äpple eller citron… är det kanske mest effektivt om man kör enbart med sellerin..

  Tack och hej! 😊
  /Annika

  • Hej! Jag juicar varje morgon så att den är helt färsk. Jag har testat att spara juicen någon gång. Upp till 24h timmar är okej men sedan blir den sämre fort. Jag kör enbart selleri, men jag förstår om det är svårt med smaken. Om man inte kan få i sig det rent så går det att blanda med några äpplen eller med gurka och citron, men precis som du skriver så är det allra bäst om den är hel ren. Lycka till!

 • Hur myckeg selleri går det åt till att göra dina 5dl och sen även till barnen? Går det ens att få tag på så mkt (ekologisk antar jag?) selleri i en vanlig butik eller har du beställt på nåt sätt? Blir det inte jättedyrt? Jag är sugen på att testa och vill såklart gå all in och köra rejäl mängd men rädd att det inte finns konstant tillgång och att det blir jättedyrt :/

  • Hej Ellen,
   Visst blir det en del pengar, men det är ju också näring du får i dig som gör att du behöver mindre av annat. Kanske kan du hitta något annat att avstå under den här perioden som jämnar ut utgifterna? Jag betalar ca 20 kr per knippe och använder 1-2 knippen för att få ut 5 dl. Till barnen använder jag 1/2 gurka och 2-3 selleristjälkar för att få ut 2-3 dl.
   Jag bor nära en stor Ica Maxi och där finns det alltid ekologisk selleri att få tag på. Jag upplever att de har ökat sina kvantiteter också efter att vi är ett gäng här i samma område som köper mycket. Efterfrågan styr ju! Så var inte rädd för att börja och sedan inte få tag på selleri. Det är inte så farligt om du skulle missa en dag eller två pga att du inte har någon selleri, eller att köpa icke-ekologisk vid något tillfälle för den delen. Om du tycker det blir för dyrt, börja med att dricka en mindre mängd per dag eller välj att dricka 3-4 dagar i veckan. Allt är bättre än inget.
   Lycka till!

 • Tack för bra info
  Jag brukar klämma i citron undrar nu om det e bra eller man tar bort effekten av selleris jobb då?
  Varma hälsningar
  Lotta

  • Hej Lotta,
   du ska inte blanda sin någonting alls i sellerijuicen. Då försämras effekten avsevärt. Du ska inte ens dricka vatten minst 15 min innan du intar den 🙂 Det finns massor av härlig info om läkande på Medical Mediums instagram. @medicalmedium. Även ett långt förklarande inlägg om just sellerijice (från förra veckan). Titta där! 😀

 • Hej! Som nybliven sellerijuicedrickare undrar jag, är det ok att frysa den färska sellerin och ta upp ur frysen och juica av detta? Jag menar, är det mycket av näringen som försvinner? Bor på en liten ort och det är inte alltid det finns selleri att tillgå. Håller också på att så sellerifrön inför sommaren och då vill jag ju kunna spara skörden och fördela den över året……

 • Hej, jag har en rätt basis fråga. Vad är orsaken till att man måste göra juice av sellerin och inte bara kam äta den direkt i små bitar? Är det pga att man får i sig mer näringsämnen om det är juice eller bara ett förslag på sätt att inta grönsaken?

  • Hej. Jag gissar att man skulle uppnå samma effekt om man åt och tuggade sellerin utan att juica den, men jag vet dock inte om det hade varit görbart att äta ett helt paket selleri åt gången. När man juicar den så kan man alltså få i sig en större mängd och näringen blir lättupptaglig för kroppen.

   • Hej! Om man blandar med lite vatten och gör som smoothie, och dricker hela blandning är inte samma sak? Jag älskar fibrerna från selleri. Mvh, Karina

 • Är det bara celleri stjälkarhelst utan blad eller också celleri rot? Säger man celleri är det hela plantan. Mvh Marie

  • Det man juicar är stjälkarna och eventuellt bladen. Bladen ger en lite beskare smak så det kan man välja bort om man vill. Jag juicar alltid med de blad som kommer med.

  • Hej. Ja, jag är absolut seriös. Sellerin har verkligen gett en kännbar effekt. Sedan gör jag oerhört mycket annat också för att hålla bra hälsa, så jag tillskriver inte sellerin hela jobbet och jag kan heller inte säga att alla kommer uppleva samma sak. Men om du vill ha fler inspirerande berättelser ur livet så kolla in instagramkontot @medicalmedium där det delas massor om just sellerijuice.
   Ha det fint!
   hälsar Mia

 • hej,
  har svårt att hitta ekologisk selleri, har varit runt i alla stora och små mataffärer runt där jag bor i skåne och bara en hade några knippen ekologisk som nästa gång var out of stock…vad göra – skulle du juica ändå och låta det vara bonus dem gånger det går att få tag på ekologisk?

  • Ja, absolut. Det är min drömjuicer som jag själv sparar till och om någon redan nu har pengarna att handla den och börjar juica för att de läser det här så är jag mer än stolt över att ha bidragit till det.