Nässlan – en kraftfull energiboostare

Allt om nässlor

Alla har vi vår egen relation till de där brännässlorna som verkar växa precis överallt där man vill gå med bara ben. Kanske har man ett minne från att ha bränt sig som barn eller kanske för man en ettrig ogräskamp i rabatten varje vår. Men visste du att brännässlan är en av de allra mest näringsrika och energigivande växterna du kan hitta i vår svenska flora? Ja visst, den är en riktig energiboostare i klass med superalger som Chlorella och Spirulina, men med fördelen att den inte behöver odlas för att skickas över halva jordklotet. Nej, det är bara att gå ut och plocka den runt knuten.

Uråldrig läkeväxt för vitalitet och energi

Brännässlan har i alla tider använts både som potent läkeväxt, ibland kanske på lite andra sätt än vad som föreslås i den här artikeln. Det finns bland annat omskrivet hur romerska soldater gned in de brännande nässlorna i huden för att hålla sig varma. Samma metod användes för att skapa inflammation och på så sätt stimulera lindring för patienter med reumatism.

Men nässlan har även funnits omskriven för sina invärtes läkande egenskaper genom alla tider och inom många kulturer; i forntida Egypten, i antika Grekland, i det anglosaxiska England, i kinesisk medicin och i gamla svenska örtböcker från 15- och 16-hundratalet. Så nog finns det fog för att tro att där är något speciellt med den där brännande örten.

Nässlans hälsoeffekter

Som läkeört används nässlan ofta för sin påverkan på blodet och vitaliteten. Den stärker hela kroppen. Om du är vad man förr beskrev som blodfattig, dvs. känner dig låg på energi, trött, blek, glåmig och kraftlös, så kan nässlan ge en riktig energiboost. Den har också använts flitigt för eksem och allergier eller vid problem med njurstenar, prostatan eller urinblåsan. Den verkar även blodstillande vid blödningar och har använts för att stimulera bröstmjölksproduktionen hos ammande mödrar. Så nässlan sägs kunna ge effekt på en rad olika områden.

 • Ger förnyad kraft vid utmattning och orkeslöshet
 • Lindrar njursten
 • Lindrar prostataproblem
 • Lindrar problem med urinblåsan
 • Verkar blodrenande
 • Verkar inflammationsdämpande
 • Dämpar alleriger
 • Dämpar eksem
 • Stabiliserar blodsocker
 • Stillar blödningar
 • Stimulerar bröstmjölksproduktion

Full av nyttigheter

Man kan nästan se på brännässlan att den är kraftfull och fullproppad av näring. Det är djupt grön vilket tyder på mycket klorofyll och så växer den snabbt och tar för sig av sin omgivning. Några av de bästa näringsämnena du får i dig när du äter nässlor är:

 • Klorofyll
 • Järn
 • A och C-vitamin
 • Lättupptagliga B-vitaminer
 • Mineralsalter som kalium, kalcium, magnesium, fosfor och svavel
 • Alla essentiella aminosyror
 • Alla essentiella fettsyror (linol- och linolensyra)
 • Flavonoider
 • Färgämnen som beta-karoten och lutein

Och så mycket mer.

Många av de vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror, flavonoider och pigment som finns i nässlorna fungerar som antioxidanter i kroppen.

Mer om klorofyll

Hos växter så är det klorofyllet som håller dem gröna och välmående. Mörkgröna superalger som Chlorella och Spirulina innehåller massor av klorofyll och det är en stor del av hemligheten till varför de anses oslagbara för hälsan. Detsamma gäller andra djupgröna växter. Vetegräset har varit hälsoentusiasters favorit i många år och spenatens hälsoeffekter går heller inte att ta miste på. Så brännässlan med sitt höga klorofyllinnehåll är i gott sällskap.

Klorofyllet hjälper kroppen att rena blodet, att rensa ur toxiner, att reducera inflammation och att stärka immunförsvaret.

Så skördar du egna nässlor

Så, då vet vi allt om hur nyttiga nässlorna är. Då är det ju bara att börja äta dem. Det är bara ett litet problem – de bränns.

Det finns teorier om att anledningen till att nässlan bränns är att den är en så oslagbar vinnare som näringsbomb bland vildväxande örter, att de vilda djuren snabbt ätit den till utrotning om den inte hade skyddat sig. Jag har ingen aning om det stämmer eller inte, men det känns som att det kan ligga något i det.

Som tur är så finns det ju enkla tips och trix så att man slipper bränna sig när man vill ut och plocka nässlor.

Vad behöver man för att plocka nässlor?

För att lyckas med nässelplockning tar man förslagsvis med sig följande:

 • Sax
 • Handske eller liten plastpåse att ha runt handen. Det räcker med en för vänsterhanden (om du använder höger hand för att klippa)
 • Korg
 • Höga gummistövlar

När kan man plocka nässlor?

Ge dig ut och skörda när nässlorna är så späda som möjligt, dvs under tidig vår, när de just har kommit. Nässlorna kommer i omgångar så du kan skörda under lång tid på våren och sommaren. Brännässlor är envisa växter så när de klipps ner kommer de dessutom tillbaka. De blad som kommer upp på nytt är då späda och fina och passar utmärkt att skörda, så gå gärna tillbaka till samma ställe flera gånger under säsongen.

Hur plockar jag nässlor?

 1. Klä dig så att du inte behöver oroa dig för att bränna dig och utrusta dig som beskrivet ovan.
 2. Ge dig ut och leta efter späda nässlor som står i sol och som står en bit in från stigar. Skörda inte de kraftiga tjocka nässlorna som vuxit i skugga eller runt gödselstackar. Skörda heller inte de nässlor som växer precis intill gångstigar eftersom de troligen kissas på av hundar. Dessa grövre nässlor innehåller nämligen mycket nitrater.
 3. Ställ din korg bredvid dig, sätt en plastpåse eller vinylhandske på ena handen och ta saxen i den andra
 4. Klipp av nässlan ungefär två-fyra bladpar från toppen. Det är denna del av nässlan som är spädast och bäst att förtära. Fyll din korg. Jag brukar plocka 8-10 liter per gång för att ha lite att ta av.

Så tar du hand om nässlorna du plockat

 1. Rensa nässlorna genom att klippa av bladen (hela) för att göra dig av med den lite tjockare delen av stammen.
 2. Skölj dem, eller lägg dem i blöt en liten stund när de är rensade och klara.
 3. Sedan behöver du bestämma hur du vill förvara dem. Antingen kan du frysa in dem eller torka dem och göra pulver av dem. Eller så kan du såklart använda dem direkt, färska i matlagning.

När du har fryst, pulvriserat eller kokat nässlorna går de att äta utan att de bränns.

Frysa in

Det allra enklaste som jag brukar göra är att frysa in nässelbladen precis så som de är efter att du har sköljt av dem. Jag fördelar dem i några stora plastpåsar så att jag kan ta fram en näve om jag vill ha i smoothies eller bara några blad för att göra te av. Ibland behöver jag ta fram en lite större mängd om jag ska laga något.

Torka

Att ha eget nässelpulver hemma är en riktig lyx! Pulvret kan användas till mycket. Antingen som kosttillskott i smoothies, eller att strö över müslin, men nässelpulvret passar också utmärkt till hudvård med sina läkande egenskaper. Här nedanför hittar du ett recept på en enkel ansiktsmask du kan göra av nässelpulvret.

Om du ska torka dina nässlor till ett pulver gör du så här:

 1. Sprid ut nässlorna på en bakplåt och låt dem torka i några timmar på låg temperatur i ugnen, ca 40°. Du kan också använda en torkugn om du har en sådan, eller bara ställa dem i solen i några dagar. Men var då noga med att röra runt i dem och se till att de står ostörda och torrt för att undvika att de ruttnar.
 2. När bladen är helt torra och krispiga, mortla dem eller kör dem i en mixer till ett fint pulver.
 3. Förvara pulvret i en lufttät och mörk burk.

Laga

Absolut lyxigast är såklart att tillaga nässlorna och bjuda på en riktigt hälsosam måltid. Men om du inte ska tillaga dem direkt så passar det bättre att frysa in dem som de är så att du kan bevara alla nyttigheter så länge som möjligt. Här kommer några förslag på hur du kan tillaga nässlor. (Länkar till recepten tillkommer snart)

– RECEPT: Brygg ditt eget stärkande nässelte

– RECEPT: En riktig näringsbomb till nässelpaj (mjölkfri, glutenfri)

– RECEPT: Nässelsoppan, en närande husmorsklassiker (mjölkfri)

– RECEPT: En krämig nässelpesto till mackan eller pastan (mjölkfri)

Med det önskar jag dig en härlig stund i nässelsnåren!

VibreraMera har nu lanserat ett kosttillskott med bara nässelpulver. Finns i shoppen.

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *