Nypon – superfrukten för dina leder

Allt om nypon

Är du en av dem som tänker på nypon som de där taggiga buskarna man inte vill ramla in i när man står nybadad på stranden med sandiga fötter och försöker balansera sig ur de blöta bikinitrosorna och in i de torra? Eller är du kanske en av dem som lärde känna nyponet som enda ingrediens i klipulver och tyckte det var ett roligt bus när du var barn? Men nypon kan faktiskt användas till så mycket mer och bättre saker än klipulver! Det är ju värsta superfrukten som kan boosta oss med tillräckligt med C-vitamin för hela vintern och därtill dämpa inflammation i smärtande leder så att de äntligen slutar värka. Dessutom kan vi plocka nyponen själva i naturen och kanske tillreda dem till en riktigt god nyponsoppa. Förstå vilken lättillgänglig superfrukt!

Nyponets hälsoeffekter

Nyponet är en av de allra mest C-vitaminrika näringskällor man känner till och kan ha upp till 60 gånger så mycket C-vitamin som citrusfrukt. Därför berikas man alltså av alla de hälsoeffekter som uppnås av ett högt intag av C-vitamin genom att äta nyponet. Som läkeväxt har nyponet använts för att stärka immunförsvaret och för att lindra ledinflammation (artrit), stelhet och värk. Det är också en populär ingrediens i hudvårdsprodukter p.g.a. sin kollagenstimulerande effekt.

Några av nyponens mest välkända hälsoeffekter:

 • Minskar cellskador som orsakas av fria radikaler
 • Stärker immunförsvaret
 • Minskar risken för hjärt- & kärlsjukdomar
 • Verkar inflammationsdämpande
 • Lindrar ledvärk
 • Stärker bindväven och kollagenproduktionen
 • Verkar föryngrande på huden pga kollagenproduktion

Full av nyttigheter

Som med all färgstark mat så kan man nästan ana att nyponet är näringsrikt och fullt med nyttigheter. De är mörkt röda eller orangea vilket tyder på mycket fytokemikalier (färgämnen) som agerar som antioxidanter i kroppen. Nyponet innehåller också oerhört mycket C-vitamin. Några av de bästa näringsämnena du får i dig när du äter nypon är:

 • C-vitamin i hög dos
 • Andra vitaminer så som A-vitamin, E-vitamin och K-vitamin
 • Mineralsalter som kalium, kalcium, magnesium, zink, järn och svavel
 • Aminosyror
 • Alla essentiella fettsyror (linol- och linolensyra)
 • Flavonoider
 • Antioxidanter
 • Färgämnen som betakaroten

Och så mycket mer.

Många av de vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror, flavonoider och pigment som finns i nyponen fungerar som antioxidanter i kroppen.

Mer om C-vitamin

C-vitaminet är en av de allra viktigaste och effektivaste antioxidanter vi känner till och de flesta av oss har nog lärt oss vikten av att få i oss tillräckligt för att hålla oss friska. Det ger en ordentlig boost till immunförsvaret som kan använda det för att tillintetgöra alla virus, oönskade bakterier och andra parasiter. C-vitamin i höga doser kan också hjälpa kroppen att avgifta sig från exempelvis kvicksilver, pesticider, mögel och svamp. Det ökar generellt dina chanser att både bli och hålla dig frisk.

Men en annan viktig uppgift som C-vitaminet har i vår kropp är att bistå i bildandet av ny bindväv. Bindväven bygger upp senor, ben, hud och kärlväggar och det är först på senare år som det har börjat forskas ordentligt på bindväven och som den har uppmärksammats som ett av kroppens viktigaste organ. Bindväven består av kollagen, en elastisk vävnad som sträcker sig genom hela vår kropp och som ger kroppen dess struktur och stadga. C-vitaminet är nödvändigt i bildandet av nytt kollagen och bidrar alltså till en stark, frisk och elastisk bindväv. Det är därför C-vitamin, och därav nyponet, har så god effekt på åldrad hud, på ledhälsa och på olika smärttillstånd som uppkommer av att bindväven har stelnat. Vid riktigt kraftig C-vitaminbrist så bildas kollagenet med felaktig struktur och det skapas en svag vävnad med blödningar som följ. De symptomen känner de flesta av oss till som skörbjugg.

Så skördar du egna nypon

Så, då vet vi allt om hur nyttiga nyponen är, då är det bara att ge sig ut och plocka! Det finns flera olika sorters nyponrosor som ger frukt och alla olika sorters nypon går att äta. Så det kvittar om du plockar de smalare och mindre frukterna från Nyponrosen eller de större, rundare nyponen från Harts- eller Vresros. Sikta på mogna, klarröda eller oranga frukter så kan det inte gå fel.

När kan man plocka nypon?

De flesta nyponfrukterna blir mogna under sensommaren och in på hösten, men ofta kan man se mogna nypon hänga kvar på buskarna efter det att frosten och snön har kommit. Du kan plocka dem från att de har mognat (blivit röda och mjuknat något) tills att de faller av eller ruttnar på grenen, oavsett månad.

Vad behöver man för att plocka nypon?

För att lyckas med nyponplockning behöver du inte mycket, men ta förslagsvis med dig följande:

 • Handskar
 • Korg, påse eller bunke
 • Heltäckande kläder (även ärmar) som är lite motståndskraftiga mot buskarnas taggar
 • Eventuellt en sax att knipsa med

Hur plockar jag nypon?

Det är lätt som en plätt, bara du är skyddad mot taggarna. Nyponbuskarna växer ofta på näringsfattiga jordar som på backar, i snår, vid stränder och i vägkanter så ge dig ut och leta efter starkt röda, lite mjuka nypon som står i sol och går att nå. Sedan är det bara att nypa eller knipsa av frukterna där de släpper som lättast. Skaften och bladen som kommer med skär du bort senare vid rensning.

Så tar du hand om nyponen du plockat

 1. Se till att du inte har fått med några ruttna eller mögliga nypon
 2. Skär bort skaftet och bladen
 3. Skölj dem, eller lägg dem i blöt en liten stund när de är rensade och klara.
 4. Sedan behöver du bestämma hur du vill förvara dem. Antingen kan du förvälla dem och frysa in nyponen som ett mos som du sedan kan ta fram och använda i matlagning. Eller så kan du torka dem och göra pulver av dem.

Du behöver inte rensa ur kärnor och innanmätet ur nyponen. Använd dem som de är och ta tillvara på hela nyttigheten!

Förväll och frys in som puré

Det allra enklaste är att förvälla nyponen direkt och frysa in som ett mos/puré. Gör så här:

 1. Koka dem i en kastrull med ungefär dubbelt så mycket vatten och koka tills nyponen har blivit mjuka.
 2. Mixa sedan både nypon och kokvatten på låg effekt, så att köttet mosas men kärnorna hålls hyfsat hela.
 3. Sila sedan massan genom en finmaskig sil så att du kan göra dig av med kärnorna.
 4. Portionsfördela moset och frys in, eller använd direkt till matlagning

Torka

Men du kan också torka nyponen till ett pulver. Att ha eget nyponpulver hemma är superlyxigt, speciellt om det kommer från nypon du själv har varit ute och plockat! Pulvret kan användas till mycket. Det kan enkelt blandas med vatten och utgöra en bas till soppa eller mos, men det kan också användas till shots, smoothies, kosttillskott eller hudvård. Bara fantasin sätter stopp.

Om du ska torka dina nypon till ett pulver gör du så här:

 1. Sprid ut nyponen på en bakplåt och låt dem torka i några timmar på låg temperatur i ugnen, ca 40°. Du kan också använda en torkugn om du har en sådan. Var noga med att se till att de har torkat helt igenom. Det tar lång tid att torka nypon. (Tänk en hel dag i ugnen.)
 2. När frukterna är helt torra, kör dem i en mixer till ett fint pulver. Om du har en mindre kraftfull mixer kan du behöva hjälpa den på traven och krossa nyponen innan du mixar. Det gör du bäst genom att lägga nyponen skyddade i en handduk eller liknande och sedan hamra sönder dem.
 3. Förvara pulvret i en lufttät och mörk burk.

Laga

Absolut lyxigast är såklart att tillreda de färska nyponen till en härlig nyponsoppa. (Länk till recept tillkommer snart)

– RECEPT: Ett värmande nyponte för lederna

– RECEPT: En mumsig, mustig nyponsoppa (mjölkfri, glutenfri)

– RECEPT: En krämig nyponpesto med vitlök (mjölkfri)

– RECEPT: En stärkande nyponshot i förkylningstider

Med det önskar jag dig en härlig stund i nyponbusken!

VibreraMera har nu lanserat ett kosttillskott med bara nyponpulver. Finns i shoppen.

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *