Så blir du av med springmask

Springmask är inte kul. Ofta är det dock den känslomässiga biten som är värst och egentligen finns det ingen anledning till panik, för springmaskar är rätt bräckliga varelser och med rätt kunskap kan man besegra dem för gott.

Vem får springmask?

Vissa personer verkar drabbas lättare än andra och får återkommande besvär med springmask. Anledningen är troligtvis den inre miljön i kroppen som till störst del påverkar om de får fäste i kroppen eller inte. De som får återkommande besvär är oftast de som har obalans i tarmfloran och som därmed har en mer gästvänlig miljö för parasiter. Alltså kan springmask, som det mesta annat, förebyggas och behandlas med – kost! Så att basa upp kroppen och stabilisera tarmfloran, framför allt genom att sluta med gluten och raffinerat vitt socker, är det som är mest effektivt för att hålla masken borta långsiktigt.

Behandling mot springmask

Gör så här om ni blir smittade:

ETT

Försök avlägsna masken så fort det kliar. Det kliar oftast som värst på kvällen när masken kryper mot ändtarmsöppningen för att lägga ägg. Doppa då ett lagom tjockt papper i kokosolja (adlink). Toalettpapper är för bräckligt. Torrservetter för bebisar är perfekta i tjocklek att använda och har man inte det så funkar hushållspapper. För sedan försiktigt in fingret lite och liksom dra utefter tarmväggen så fastnar den på pappret efter några försök. Ofta är det bara en enda men lite större mask, honan, som orsakar klådan och det är henne du är på jakt efter. (Om du gör det här på ett barn så ta rikligt med olja och be dem krysta lite lätt när du för in fingret. Forcera aldrig om barnet inte kan slappna av och spänner sig! Då kan man skada muskulaturen i ändtarmen.) Det här är det absolut mest effektiva sättet att snabbt bli av med panik och klåda och kan förebygga många dagars besvär eftersom masken lägger mängder med ägg om den får jobba ostört. Fortsätt sedan med punkterna nedan.

TVÅ

Käka vitlök. Det tar död på levande maskar som kan finnas längre upp i tarmen. Så ät den rå, inlagd, i matlagning eller som kapslar (adlink). Ta minst 2 kapslar morgon och 2 kapslar kväll tills besvären är helt borta. Barn som är för små för att svälja kapslar kan man få i vitlöksoljan i små mängder genom att maskera med smakrik mat. Fortsätt med vitlök regelbundet även några veckor efter smitta. Och gärna för alltid för den delen. Vitlök är otroligt hälsosamt på många sätt.

TRE

Ät livsmedel som är kraftigt röda. Det röda färgämnet dödar maskar och larver. (Det är på det sättet som receptfri medicin mot springmask är verksamt.) Kraftigt röda färgämnen hittas i rödbeta, morot och blåbär, vilket kan vara enklare att få i mindre barn. Så drick en slurk rödbetsjuice (adlink) morgon och kväll, mixa blåbärssmoothies eller juica morötter. Otroligt effektivt!

FYRA

Om du klarar smaken, lös 1/2-1 tsk honung i 2-3 matskedar äppelcidervinäger (adlink) och drick på stående fot. Späd i lite vatten om det behövs. Förutsatt att äppelcidervinägern är av bra kvalitet så tar shoten död på masken omedelbart. Den söta honungen lockar dem att äta av lösningen, men de dör så fort de får i sig äppelcidervinäger. Som en trojansk häst.

FEM

Ta bort vitt raffinerat socker, alkohol och vitt mjöl ur kosten! Springmaskar älskar nämligen socker. Stryp helt enkelt sockertillgången under några veckor medan springmasken behandlas. Är man medveten om det här sambandet så kan man ofta relatera smittan till ett stort socker- eller glutenintag någon/några dagar tidigare. Byt till björksocker (adlink) i största möjliga mån.

SEX

Gör din tarm till en allmänt jobbig och otrevlig plats för parasiter. Då kommer de inte få fäste och de kommer inte kunna lägga ägg. Det här åstadkommer du enklast genom att basa din kropps ph-värde. Snabbast och mest effektiv basning uppnås med exempelvis 1-2 tsk bikarbonat (adlink) eller ph-kalk löst i ett glas vatten morgon och kväll. Andra varianter är att dricka citronvatten (minst en halv pressad citron i vatten morgon och kväll), äta ordentligt med bladgrönt varje dag eller äta basiska kosttillskott som magnesium, kalk/kalcium och zink. Man bör också se till att få i sig probiotika av god kvalitet dagligen. Bra märken hittar du här.

SJU

Sist men inte minst så är det såklart viktigt med alla de vanliga hygienområdena också. Byt lakan/sängkläder när ni upptäcker masken, sov därefter med tajta underkläder på tills masken är väck. Tvätta underliv och byt underkläder varje morgon (äggen läggs på natten). Håll naglarna korta, undvik nagelbit och tvätta händerna som vanligt efter toalettbesök och innan måltid. Men mer än så behövs inte eftersom det här ändå inte räcker som enda lösning. För utan att åtgärda den känsliga tarmfloran kommer masken komma tillbaka till de medlemmar i familjen som har mest känslig tarmflora.

Inre miljön viktigast

Den inre kroppsliga miljön är alltså avgörande för hur mottaglig man är för parasiter och är miljön är ogästvänlig för masken (dvs. en hälsosam tarmflora) så kan den varken överleva eller lägga ägg inuti din tarm. Det här är en av anledningarna till att bara vissa i familjen verkar drabbas av springmask trots att man lever i samma hus. Ibland kan det dock handla om att vissa individer inte känner av att de har mask och därför bör man ändå alltid behandla alla i familjen på ovanstående sätt när någon drabbas så att man inte har en oidentifierad smittbärare som återför masken gång på gång. Det här gäller även husdjur i hushållet som bör behandlas med lämplig avmaskningskur.

Bli av med springmask – kort version

Så sammanfattningsvis gäller

 • Avlägsna den mask som lägger ägg
 • Döda resterande levande maskar med vitlökskapslar, rödbetsjuice och/eller honung/äppelcidervinäger
 • Förebygg ny smitta genom att basa tarmen med tex bikarbonat, utesluta socker o mjöl ur kosten, samt hålla normalt god hygien 

Med det önskar jag dig lycka till i kampen mot parasiterna!

VibreraMera har nu lanserat ett kosttillskott med vitlök och rödbeta. Finns i shoppen.

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 • Tack för ett jättebra blogginlägg med superbra tips. Många som jag inte hört talas om förut. Nu blir det sockerfritt i familjen till skolorna början igen. Och rödbetsjuice ska beställas. Hoppas det är gott. 🙂

 • Hej!
  Jag vill skicka ett viktigt tips som fungerar vid springmask. Du nämnde vitlök. Jag hade, som vuxen, kronisk springmask under många år som ingen medicin bet på. Så en dag fick jag ett tips från en väninnas mamma. Hon sa till mig att se till att ständigt ha en vitlöksklyfta i ändtarmen (utan skal naturligtvis) om man har springmask. Man för själv in den med fingret (bra att använda tunna plast eller gummihandskar) och låter den vara där tills den åker ut med avföringen. Då sätter man in en ny. Maskarna försvinner. Kommer de tillbaka upprepar man proceduren. Till slut försvinner maskarna helt och hållet. Detta är en supermetod som verkligen fungerar och jag önskar att alla kände till den.

  • Himla dum fråga kanske men finns det ingen risk att vitlöksklyfta fastnar i ändan då? Det är bara i öppningen som den ska vara alltså inte långt in ? Har haft problem med springmask sen jag var mindre. Ett återkommande problem. 🙁
   Dessa äckliga djur gör att jag även får sår och sveda i underlivet då masken kryper ut och en annan kliar 🙁

  • Vet inte. Jag vet bara att de verkligen inte gillar kokosolja (innehåller kaprylsyra) och att det verkar paralysera dem.

 • Hjälp mig jag klarar inte av det här själv. Jag behöver någon som tar tag i detta.

  Jag kan inte pga skada snälla hjälp mig jag orkar inte mer

  • Hej. Visa länken till artikeln för någon som kan hjälpa dig att skaffa vitlökskapslar och rödbetsjuice. Det hjälper snabbt. Du orkar! Kram på dig.

 • Hej
  efter att ha hittat en springmask i rumpan på min 6 åring har jag gett honom både vinägerdrinken, vitlök o kokosfett. Det var i lördags kväll och inget har ännu kommit ut med bajset. Igår (måndag) fanns en liten liten mask i analöppningen men den rörde sig inte så tror nog den dött. Hur lång tid tar det innan allt kommer ut? När bör jag överväga att ge honom medicinen? Den receptfria är slut och vill helst slippa ge honom den receptbelagda.

  • ’Allt’ behöver inte vara mer än den mask du hittat redan, så om han inte längre upplever klåda skulle jag säga att problemet är löst för den här gången. Men introducera gärna rödbets- och/eller morotsjuice och vitlökskapslar i vardagen ett tag framöver.

   • Hittade en mask igår igen, precis en vecka efter den första. Sonen har fått vinägerdrinken, rösbetsjuice, spenatsallad med pumpafrön och vitlök. Jag gör rent i hans rumpa med kokosolja och försöker leta efter fler maskar men har ännu inte hittat några. Har ändå beställt hem tabletterna som finns i lager nu. De kommer nån gång i veckan. Får se om det gör susen…

  • Då plockar du fram ditt modigaste jag och gör det ändå. Sätt gärna lite extra fart på magen med linfrön och katrinplommon!

 • Hej,
  Hur länge och ofta bör man följa dessa kurer? Speciellt äppelvinägrett? Har fått smittan och återkommande tillfällen men medicin finns ej tillgängligt i butik… Funkar de att shota en redig mängd äppelcidervinäger enbart? Eller bör man blanda de med vatten åh honung?

  • Tänk ofta och lite hellre än sällan och mycket. Speciellt om du har fått det vid flera tillfällen. Sedan kan jag kanske glädja dig genom att berätta att jag inom bara några veckor kommer lansera en naturlig örtblandning som kommer passa strålande både förebyggande och vid aktiv smitta.

 • Hjälp,hjälp, hjälp..! Tog en tablett för fyra dagar sedan och de små jävlarna är inte borta!! Tvättar allt som en galning, sover med tajta byxor, dammtorkar hemmet och torkar golvet febrilt. Spritar allt som kommer i min väg och käkar en rå vitlöksklyfta om dagen. Dricker citronvatten om vartannat & försöker pilla ut & mosa ihjäl så fort jag känner minsta lilla kli. Någon aning om NÄR dom försvinner? Tog tablett (vermox) måndag kväll, idag är det torsdag kväll.. #tryingtostaystrong

  • Hej. Lite sent svar här, men jag hoppas att du har funnit lindring. Jag hade satsat mer på min inre miljö än miljön runtomkring. Du behöver inte sprita och tvätta som en galning alltså. Drick ordentligt med rödbetsjuice vid besvär och ät vitlök i former som kanske är lättare för kroppen att hantera så att du kan öka mängden lite. Vitlökskapslar eller vitlök i maten. Jag hoppas du mår bättre.

 • Ett gammalt inlägg men hoppas på svar ändå. Jag kan ej äta den receptbelagda medicinen då jag ammar och den andra på apoteket är slut och har varit länge och kommer vara ett tag till. Att äta 4 kapslar vitlök om dagen som ammande kan det vara farligt? Kan man också äta kapslar med rödbeta och i så fall hur många per dag?
  Mvh Emma

  • Både vitlök och rödbeta är bra för gravida och ofarligt vid amning. Nitratrika livsmedel, som rödbeta, ska inte ges till små barn, men eftersom du äter det så är det din kropp som tar hand om nitratet, dvs helt ofarligt för bebisen. Om du känner dig osäker skulle du kunna äta t.ex 1 kapslel morgon och 1 kapsel kväll som en lite längre kur.

  • Det går att köpa Pyrvin från finska nätapotek. Jag gjorde det precis nu….. Det är dyrt med där finns det receptfria medel med samma verksamma ämne som Vanquin.

 • Köp pyrvin eller andra läkemedel istället för hokus pokus! Lyssna till vetenskap istället för humbo jumbo och hokus pokus!

  Att göra magsyran mer basisk är dessutom helt fel, den SKA vara sur, den ska ha lågt pH.

  Suck!

  • Hej.
   Vad intressant att du tycker att helt naturliga råvaror så som vitlök och rödbeta är hokus pokus. Och självklart ska magsyran vara sur, det är liksom definitionen på en syra. Ingen har påstått något annat.
   hälsar Mia

   • Du vet att det inte är den röda färgen i sig som dödar maskarna utan ett specifikt färgämne pyrvin?
    Maskarna är tämligen färgblinda.

    Att ”helt naturliga råvaror” är hokus pokus beror på om man hävdar att deras verksamma effekt i ett specifikt fall har mätbart resultat eller inte.
    Vatten är även det en naturlig råvara men hävdar jag att det är verksamt på springmask är det lika hokus pokus.

    Finns det några vetenskapliga studier som stödjer dina teorier?

 • Hej! Mycket bra inlägg, tack 🙂

  Kan inte helt säkert säga att jag har springmask då jag har svårt att identifiera dom… har även försökt flertal gånger att få bort med kokosolja men får inte tag på någon… ätit en kur med vermox och nu har det gått fyra veckor från första symtom. Dricker rödbetsjuice varje morgon och kväll, vitlöksklyftor varje morgon och kväll samt vitlökskapslar. Äter varken gluten eller socker sen en vecka tillbaka och dricker citronvatten om vart annat. Byter också lakan ofta, sover med tajt pyjamas, duschar varje morgon och försöker verkligen hålla god hygien. Håller på att bli tokig då jag inte blir av med mina besvär. Undrar mest hur länge jag kan vänta mig besvär eller om jag borde göra något mer och om jag måste sett mask för att vara säker på att det är det.
  Tacksam för svar, tack!

 • Alltså tack för dina tips och din kunskap!!! Vår lilla 1,5 åring fick mask i magen för ca 3 veckor sen och vi fick panik… köpte läkemedlet som finns för vuxna och för barn över 2 år till oss föräldrar och vår 5-åring, i förebyggande syfte. Men det receptfria läkemedlet var och är slut över hela sverige, så det vi kunde göra för vår lilla var att vara noga med hygien, tvätta i mängder, butte sängkläder varje dag osv… och vi andra var noga med att tvätta våra händer osv. Men sen tänkte jag, Nä, det måste finnas nån huskur!!! Och då hittade jag din fantastiska sida!!! Vi gav (efter att ha läst dina tips) vår lilla röbetsjuice, smörjde stjärten med kokosolja samt lade kokosolja i hennes varma havre-dryck till kvällen. Hon fick även bikarbonat blandat med vatten i liten mängd. Och vips, efter kanske 4-5 dagar var maskarna borta!!! Så himla glad över alla dessa naturliga sätt att få bort dem men samtidigt arg på läkemedelsföretagen som ”lurar” på oss en massa medecin i onödan och att de inte alls är pålästa på alternativ.

  Men tack igen och vi tipsar alla vi känner om din sida och dina tips!!!

 • Efter ändlösa infektioner för både mig och min dotter lärde jag mig om ”Diatomaceous earth”. Jag köper på nätet (har inte hittat i Sverige) och ger dottern 1 tsk utrörd i youghurt varje dag, jag tar dryga teskeden. Vi äter väldigt hälsosamt, vitlök varje dag, glutenfritt, inget socker, men tyvärr hjälper det inte oss alls. Sedan vi började med detta är det slut på maskproblematiken hos oss. Jag tänker fortsätta så länge min dotter är i småskoleåldern och mask är vanligt. För äldsta dottern, som vägrar ta D E, fungerade Pau D’arco-the, hon drack ca 33 cl per dag i minst tre veckor.

 • Tack för bra tips. Vi följer redan dessa råd i stora drag och kanske därför barnen aldrig fått mask fast det har gått på dagis och skola.

 • Hej! Jag och min son har drabbats av springmask. Jag är gravid i vecka 10 och av den anledningen kan jag inte äta vermox (enda medicinen som finns tillgänglig i Sverige just nu). Kan jag äta kapslarna med rödbetor och vitlök eller kan det vara farligt för bebisen i magen?

  • Hej.
   Tillskottet innehåller bara ren ekologisk rödbeta och ren ekologisk vitlök. Både rödbeta och vitlök är okej att äta enligt livsmedelsverkets rekommendationer för gravida. Kolla gärna själv upp rekommendationerna för dessa två livsmedel under graviditet om du känner dig osäker. Om du tar en dos på 1 tablett morgon och 1 kväll så får du i dig ca 500mg av varje. Det motsvarar ca 1 färsk vitlöksklyfta och 1/4 rödbeta.

  • Hej,
   Jag förstår att det känns olustigt, men det kan hjälpa att veta att du inte är ensam. Hundratals människor läser den här artikeln varje dag för att de har samma problem. Och det går att bli av med det. Jag skulle föreslå att du berättar för din mamma (vi mammor blir glada när vi får våra barns förtroende, aldrig äcklade) och att du visar henne den här artikeln så kan hon hjälpa dig att köpa det du behöver.
   Lycka till!

  • Det finns inga rekommenderade restriktioner på vare sig vitlök eller rödbeta till ammande kvinnor. Mitt tips är att själv googla på amning + rödbeta eller amning + vitlök om du känner dig orolig.

 • Hej. Jag är 30 år och får återkommande springmask ca 2 gånger/år. Det är bara jag i familjen som får det, och då har jag ändå 3 barn. Min sambo får inte heller. Jag har nu köpt ditt kosttillskott med vitlök och rödbeta och har även beställt ph-kalk, probiotika och zink & magnesium-tillskott. Jag hoppas verkligen detta hjälper mig att bli av med det för gott. Man tappar lusten och hoppet till allt när man känner den där otrevliga känslan som man så väl känner igen nu för tiden… Jag antar att jag kan ta allt detta jag nu beställt samtidigt? Mvh.

  • Hej. Det gäller bara att vara uthållig så kommer du bli av med det. Kör en hållbar kur under en längre tid, och med hållbar menar jag att det ska vara hanterbart för dig att orka ta och komma ihåg. Men det låter som att du har köpt på dig superbra grejor! Kör i vind och lycka till.