Vårstäda kroppen med parasitkur

Om det är något som jag tycker är intressant så är det att köra olika kurer och se om det finns något man kan göra för att må ännu lite bättre. Jag tror på ständiga små förbättringar och jag tror att vi alltid kan komma lite längre i vårt mående, även när vi anser oss vara fullt friska. Varje år de senaste tre-fyra åren så har jag därför på vårkanten kört en parasitkur för att städa ur oönskade besökare ur kroppen. Så även i år.

De flesta har parasiter

Vi människor är ibland lite naiva när det kommer till våra kroppar och vår uppfattning om hur de fungerar. Jag menar, alla som har eller har haft hand om djur i sitt liv är bekanta med att djuren emellanåt måste avmaskas för att må bra. Vi accepterar och förstår konceptet att de oundvikligen utsätts för smitta av olika parasiter som ibland får fäste i kroppen och att de därför måste få hjälp att göra sig av med dem igen, i form av avmaskningskurer. Men helt naivt så tror vi att vi själva är helt odrabbade av parasitinfektioner. Till och med när vi äter de djur som har dem snarare som regel än undantag. Typ fisk. Och vilt. Och gris. Eller när vi låter våra hundar slicka oss på munnen. Eller borrar in näsan djupt ner i kattens päls.

Vi människor har självklart också parasiter. I mycket större utsträckning än vad vi tror. Den allmänna uppfattningen verkar vara att parasitinfektion är något som drabbar enstaka människor som reser till exotiska länder, eller att vi någon gång får stå ut med löss eller mask i magen hos barnen när det går på dagis. Men det finns också helt andra teorier som säger att mellan 50-90% av oss går runt med någon form av parasiter i kroppen och att det är parasiter som ligger bakom merparten av våra sjukdomar.

Jag har inga som helst tvivel om att det stämmer. Vet ni förresten vilket av alla mina inlägg under flera års bloggande som är det absolut mest lästa? Jo, en helt överlägsen statistik visar Så blir du av med springmask. Parasiter, vi har det, men vi pratar inte om det.

Vad är parasiter?

Så vad är då parasiter? Parasit är ett samlingsord för alla de organismer som lever på att suga sin näring ur andra levande organismer, en s.k. värd. De kan leva utvärtes, såsom löss, kvalster och fästingar, eller invärtes såsom svamp, trikiner och maskar i alla former och storlekar. Parasiter kan alltså vara allt ifrån de allra minsta inkräktare i form av encelliga protozoer till de allra största formerna av rund- och bandmaskar. Gemensamt för dem är dock att de suger näring ur sin värd utan att ge något tillbaka.

Parasiter som lever inne i oss stjäl alltså först och främst viktig näring ifrån oss. Men de ställer också till en hel del annan oreda i form av vad de släpper ifrån sig som avfall inuti vår kropp. Vissa parasiter har ingen analöppning, så när de dör sprids alla de avfallsämnen de har samlat på sig under sin livstid inuti oss. Parasiter kan också i sin tur bära på parasiter som kan spridas vidare när de dör.

Olika personer kan reagera väldigt olika på samma parasit. Samtidigt som en person kan gå runt relativt oberörd trots befintliga parasiter, så kan alltså en annan med samma parasit ha enorma problem med sin hälsa. Det beror bland annat på hur starkt immunförsvaret är och hur djupt in i våra kroppar parasiterna har lyckats tränga in, till stor del beroende på förekomst av tungmetaller och andra toxiner som försvagar vårt immunförsvar.

Många kan alltså gå runt med parasitinfektioner utan att ha symptom överhuvudtaget, men ändå vara källa till smitta för andra. Därför kan det vara viktigt att köra en kur på alla i en familj för att hjälpa den som kanske har symptom som nedsatt immunförsvar eller försämrad hälsa, att minska risken för att återsmittas av dem man lever nära.

Hur vet jag om jag har parasiter?

Om det här tänket känns som en ovälkommen överraskning och man aldrig har kört en avmaskningskur på sig själv förut, så kan det vara något av det mest effektiva man kan göra för sin hälsa, speciellt om man lider av kroniska besvär i någon form, såsom allergier, utmattning, autoimmuna sjukdomar, IBS, värk, utslag eller nedsatt immunförsvar. Andra tecken som kan tyda på parasitinfektion är problem med matsmältning eller ett obotligt sötsug som du har svårt att stå emot trots järnvilja och beslutsamhet.

Problematik där man alltid bör utvärdera möjligheten att det är en parasitinfektion som ligger till grund för besvären är:

 • kroniska problem med matsmältningen, trots bra kost och basisk föda
 • mentala problem såsom ångest, depression, hallucinationer eller beteendeförändringar
 • autoimmuna sjukdomar

Här hittar du en informativ artikel om vilka parasiter som är de vanligaste och vad de kan ställa till med i kroppen.

Hur blir jag av med dem?

Utöver att förebygga genom basisk och naturlig kost, probiotika och annat som stärker kroppens egna tarmflora och immunförsvar, så finns det som tur är flera olika kurer och örtblandningar att ta till. Jag tipsar om några olika nedan. De flesta kurer körs över några veckor och jag brukar tänka att det är skönt att köra dem i början av sommaren, som en vårstädning av kroppen ungefär. Jag har kört den första parazap-kuren i några år, men har sedan jag hittade Organic Olivias ParaPro-kur, hållt mig till den. Längre ner finns också andra tips på produkter man kan använda sig av.

Om man har mycket parasiter i kroppen så kan man få ganska jobbiga symptom under parasitkurer i form av illamående, huvudvärk, orkeslöshet, svettningar, irritabilitet eller uppblåsthet. Det sker därför att parasiter som dör, i sin tur släpper ifrån sig parasiter och avfallsprodukter som de har inne i sina kroppar. Därför är det viktigt att köra klart hela kuren och att härda ut under de jobbiga första dygnen. Efter några dagar börjar vanligtvis orken återhämtas och man fylls med en ny, påtagligt starkare energi.

Under alla parasitkurer är det också extra viktigt att hålla igång magen av samma anledning, så att kroppen får en chans att snabbt göra sig av med avfall i form av döda parasiter och toxiner innan det ställer till med ytterligare skada i kroppen. Därför är det bra att samtidigt ta exempelvis probiotika, magnesium, matsmältningsenzymer eller en blandning med örter som främjar matsmältningen under tiden som du kör kuren.

Parasitkur – ParaPro

En modern parasitkur som är supereffektiv, framtagen av Organic Olivia. Fördelen är att allt du behöver finns i en enda kapsel och att du kan använda den både för en kur eller förebyggande långsiktigt. Nackdelen är att den måste beställas från USA (det tillkommer frakt och tullavgift till priset).

Parasitkur – Parazap

En 16-dagars kur, ursprungligen komponerad av Hulda Clark, som består av tre olika beståndsdelar; kryddnejlika, tinktur av svart valnöt och en örtblandning av malört, kvassia och träjon. Här kan man köpa kuren som fristående behandling. Allt som behövs för att göra kuren finns i paketet tillsammans med instruktioner för dosering.

Fler kurer

Andra livsmedel, tillskott och produkter som har parasitdödande egenskaper är:

 • Q10. Du kan använda Q10 i stora doser för att döda parasiter. I Sverige finns bara 30-120mg kapslar att få tag på så jag har beställt här för att få tag i 400mg. Q10 är dessutom ett grymt kosttillskott att använda i vanliga fall, även om det är väldigt dyrt. Det är ett kroppseget kolesterol-likt ämne som deltar vid energiproduktionen i kroppens celler och man känner en påtagligt ökad energinivå vid intag. Här kan du läsa mer om hur det kan hjälpa vid bland annat hjärtbesvär.
 • Oregano-olja (adlink)
 • CBD-olja
 • Zink (adlink) – stärker immunförsvaret
 • L-lysin (adlink) – hämmar virus att föröka sig i kroppen
 • Råvaror såsom vitlök, gurkmeja, ingefära, ananas, pumpakärnor, granatäpple

Med det önskar jag dig lycka till i kampen mot parasiterna!

Author: admin

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 • Hur mycket kostade ParaPro för dig med tullavgift osv? Har läst mycket om den och funderar på att testa. Jag har mycket magproblem och har rätt så länge nu haft en oförklarlig klåda på huden (ansiktet) och… där bak så att säga. Sen har jag haft akne i några år. Misstänker att det kanske kan vara parasiter eller dylikt :/ Har inte fått någon vettig hjälp av läkare med detta så jag är desperat efter en lösning!

  • Hej. ParaPro var dyrt att importera. Jag minns inte riktigt men lägg på ca 30% på inköpspriset i alla fall.
   Mot akne kan du försöka testa med stora doser av L-Lysin. Upp till 6000mg per dag. Mjölkfri kost hjälper också. Organic Olivia har fantastiskt bra videos på youtube om just akne. Googla!

 • Hej!
  Jag blev intresserad av paraprokuren från Organic Olivia, och försökte beställa den – dock blev mitt paket direkt skickat tillbaka?! Ringde UPS och frågade varför, de sa att OO kanske inte hade avtal att få skicka till Sverige… Hur bar du dig åt för att få ditt paket? 🙂

 • Har precis fått min ParaPro från Organic Olivia. Höll på att missa pga tullen. Betald dagen innan men hade jag inte sparat skärmdump så hade UPS inte delat ut utan skickat tillbaka.
  Min fråga är är egentligen innehållet i ParaPro. Innehåller inget av de örterblandningar som Hulda Clarks ParaZap.
  Kanske ska man ändå börja med en ParaZap?

  • Oj, tur du fick hem dem i alla fall. Jag skulle inte börja flera kurer samtidigt utan hålla mig till en. Nu när du har fått tag på ParaPro så ät den i rekommenderad dos tills den tar slut. Långsiktiga, uthålliga och skonsamma kurer brukar ge bra resultat om du frågar mig. Hon har i många riktigt bra parasitdödande örter i sitt tillskott (det finns många olika örter att välja bland så det är inte konstigt att de inte är samma som i ParaZap) och jag själv tycker att hennes kur är toppen!